Všechno na váhu. Vietnamští podnikatelé chtějí obnovit tradici českých jídelen

Nová jídelna Multifood v Ostravě

Nová jídelna Multifood v Ostravě Zdroj: archiv E15

Nová jídelna Multifood v Ostravě
Nová jídelna Multifood v Ostravě
Nová jídelna Multifood v Ostravě
4
Fotogalerie

Provozovatel sedmadvaceti asijských fastfoodových restaurací Guty bude výrazně expandovat. Společnost Dang Investment Group (DIG) vsadila na koncept jídelen Multifood, které se mají v horizontu několika let postupně objevit v devadesáti větších městech České republiky. První Multifood firma otevřela v ostravském nákupním centrum Futurum a letos plánuje otevřít dalších devět. DIG působí v Česku, Polsku a na Slovensku.

„Cílem restaurací Multifood je znovuobnovení tradiční české jídelny. Veškerá jídla v řetězci Multifood se budou prodávat pouze na váhu, bez ohledu na surovinu, kterou si vyberete za jednotnou cenu dvaceti devíti korun za sto gramů jakéhokoliv pokrmu,“ popsal koncept Truong Nguyen, manažer rozvoje sítě DIG s tím, že chtějí expandovat co nejrychleji. „Plánujeme zapojit i české podnikatele formou franšízy. V průběhu dubna otevřeme Multifood v Havířově, a například v červnu i v pražském nákupním centru Letná,“ doplnil Nguyen.

V roce 2020 se Multifood rozšíří po celém Česku. V rámci devadesáti plánovaných jídelen počítá DIG s velkými investicemi i do nákupu samotných prostor. „Nechceme provozovat jídelny v pronajatých prostorách. Plánujeme zapojit také české podnikatele a poskytnout jim kompletní zázemí a hotové know-how. V rámci dalších provozoven předpokládáme také s vytvořením několika stovek pracovních a desítek podnikatelských příležitostí napříč Českem,“ řekl Truong Nguyen.

Celkovou výši investice nebude společnost podle Ngyuena zveřejňovat, ale při minimálně dvoumilionových vstupních nákladech do vybudování jedné provozovny  se jen letos jedná o několik desítek milionů. DIG chce navíc podnikat ve vlastních prostorách a proto se rozhodla v devadesátce větších měst postupně nakoupit vhodné nemovitosti.

„Cena domu s prostorem vhodným na gastronomický provoz se ve větších městech na lepších adresách pohybuje zhruba od 20 do 25 milionů korun,“ říká realitní makléř Jiří Černý z kanceláře Remax. Z těchto údajů se dá dopočítat, že celková investice přesáhne dvě miliardy korun.

„Jedná se o velice ambiciózní projekt, který má šanci na úspěch. Již s přihlédnutím k tomu, že DIG má v Česku dvacetiletou podnikatelskou tradici. Zaměstnává dvě stovky lidí a vykazuje obrat 150 milionů korun,“ říká specialista na gastronomický marketing Tomáš Rek.

V nákupních centrech v Česku, Polsku i na Slovensku nyní provozuje česká společnost DIG pod značkou Guty síť dvaceti sedmi restaurací s rychlým čínským nebo vietnamským občerstvením. Obrat skupiny v loňském roce dosáhl sto padesáti milionů korun a zaměstnává dvě stovky lidí.

„Jsem přesvědčen, že investice do jedné provozovny Multifood přesahuje částku dvou milionů korun. V okamžiku jejich rozšíření do dalších českých měst se tak bavíme o investici čtvrt miliardy korun. Výši investice do samotných prostor, kde budou jídelny otevřeny si netroufnu odhadnout. Může se jednat o investici v řádu i desítek milionů korun do jednoho prostoru, což v přepočtu na plánovaný počet jídelen znamená investici v řádu několika stovek, možná i miliard korun,“ doplnil Rek.

Zajímá vás oblast gastronomie? Objednejte si magazín E15 Premium Chceš si otevřít hospodu >>>

Video placeholde
Magazín E15 Premium Chceš hospodu? • E15