Tvůrci pražského Manifesta míří do zahraničí. První market může vyrůst v Lisabonu

Manifesto.

Manifesto. Zdroj: Jakub Červenka

Martin Barry otevírá Manifesto Market.
Nábytek do Manifesta darovala česká značka mmcité.
reSITE a globální konference ACCOMMODATE
Manifesto Market.
Japonský architect Sou Fujimoto na live mic stagi.
7
Fotogalerie

Pražský market Manifesto oživil prostor u Masarykova nádraží. Trvanlivost tohoto projektu je ale omezená, takže se jeho autoři z neziskové organizace reSITE snaží tvořit další plány na revitalizaci světových měst. Začít by mohli v Lisabonu.

Autoři pražského marketu Manifesto uspořádali v evropských městech několik konferencí, které mají inspirovat k revitalizaci a lepšímu využití městských prostorů. Podobné eventy by se v příštích letech mohly přesunout i na území Spojených států. „Jednáme s partnery o několika kontraktech,“ říká zakladatel Manifesta a šéf neziskové organizace reSITE Martin Barry.

Kromě konferencí se chce reSITE věnovat i projektům s „hmatatelným dopadem“. Do dalších měst by se tak mohlo rozšířit i samotné Manifesto, jehož pokračovatel nejpravděpodobněji zakotví v Lisabonu.

„V září si jedeme prohlédnout pozemek v Lisabonu, kde by mohl projekt podobný Manifestu vzniknout. Portugalské hlavní město má ohromně dynamické vedení a lidi v agenturách, které mají za úkol přitahovat startupy a podporovat inovace. Kreativita a inspirace fungujících řešení je směr, kterého se chceme v oblasti urbanismu držet. Chceme se dále pouštět i do projektů jako Manifesto,“ popisuje své plány architekt Barry, který je držitelem prestižní ceny ASLA pro krajinné architekty.

Do dalších českých měst Manifesto pravděpodobně rozšiřovat nebude. Podle Martina Barryho je Praha výjimečná a kromě ní jednají zástupci organizace reSITE převážně se zahraničními zájemci. Převedení Manifesta ve franšízu jeho zakladatel odmítl.

Nezisková organizace reSITE vznikla zhruba před sedmi lety, ale průlom se jí povedl až na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se totiž začal rýsovat jejich nejúspěšnější projekt – první pražský kontejnerový market Manifesto, který se v červnu otevřel na pozemku u pražského Masarykova nádraží. Společnost Penta, které pozemek patří, na něm chce vystavět kancelářské centrum, proto byl projekt od počátku koncipován jako dočasný.

Martin Barry je architekt původem z New Yorku, kde působil jako partner kancelářeW Architecture. Vedl několik velkých projektů v USA, Saúdské Arábii, Číně, SAE, na Haiti, v Kanadě, v Mexiku i v Evropě. Mimo výše zmíněných projektů loni také založil společnost City Crew, která se zaměřuje na branding měst a vymýšlí rozvojové strategie napomáhající zapojení soukromých investic do veřejného prostoru.