Odkládáte investici? Výnosový Godot už je za rohem, čekání se výjimečně vyplatí

Video placeholde

Budoucnost světa se zdá být temná a akcie jsou přitom drahé. Bankéře Rothschilda by taková konfigurace reality přinejmenším znervózněla. Nakupoval, když ulicemi tekla krev. Rudé skvrny parket momentálně nenabízí, ale pověstný horizont událostí krveprolitím přinejmenším zavání. Dohromady je z toho zdánlivě chaotický pell-mell faktů, které nedávají smysl a investor v nich nekontrolovaně klesá jako v bažině a začíná se topit. Přitom je to zbytečné, žádnou realitu nežijeme poprvé a tuto také ne. Každá nemoc trhu tu už byla a má své osvědčené léky. Tandemem základních ingrediencí je přitom naděje a trocha toho očistného cynismu. A to ani nemusíme být na burze, že.. 

Textový přepis videa 

Máte nějaké ty volné peníze? Třeba pár set tisíc a chcete investovat? Gratulujeme. I když při současné míře inflace budete muset být se svými penězi, stejně jako tato dnešní Z(a)tracená čísla, zatraceně rychlý. Neruda by se obligátně zeptal: „Kam s nimi?“ Pojďme si to říct a nechoďme dlouho kolem horké kaše. Čas běží a výnos nečeká. Však to znáte. Asi vám sem tam zavolají mladí a neklidní makléři a nabízejí akcie neznámých jmen.Třeba mají pravdu, třeba mají šestý smysl, ale sociální statistika praví, ne tento obor neexistuje, šestý smysl nemají.

Předražený S&P 500

Takže akcie jsou dovolíte-li obecně v srpnu předražené S&P 500 má právě teď 16. srpna kolem páté odpoledne, ano je mi také horko, 4300 bodů. Když jsem se ptal tváří trhu, na jaké úrovni by index stál za hřích, řekli mi v průměru, že kolem třech tisíc sedmi set bodů, tedy zhruba o 13 procent níže. Přepočítejte si tedy podle aktuálního data. Co potom? Pak se vyplatí vsadit na akcie divokou kartu, tedy alespoň na ty americké ruku na srdce, Evropa nevydělává. Je to nekorektní tvrzení? Možná. Ovšem kopíruje realitu. Takže vážené investorky, a ano, i investoři, pokud budeme strukturovat portfolio, co takhle dá do něj takových, řekněme 55 procent amerických akcií. A co dál? Dlouho nic pochopitelně, ale přichází na řadu dluhopisy.

Splašené dluhopisy nesou

Ty díky splašeným úrokovým sazbám centrálních bank nesou momentálně z historického hlediska skoro bizarní výnosy. Ano, inflace ještě bizarnější. Ale napřesrok už nebude. A pokud český státní dluhopis platný za 10 let, dnes se necelá čtyři procenta, ne nesmějte se, ba naopak. Zvažte to, protože tento výnos čtyři procenta ročně si můžete momentálně zamknout na celou příští dekádu a jaká myslíte, že bude inflace až přijde recese? Nulová a z letos vysmívané sázky se rázem stanete investorskými mazáky. Takže co takhle třeba taková třetinka portfolia v českých státních bondech. Nebojte Stanjura není Schillerka. Totiž aspoň ne tak docela. A zbytek? Že jsme zapomněli na komodity? Vždyť si zajeďte na nejbližší benzínku, komodity slábnou spolu s kondicí globálního hospodářství.

Zapomeňte na ty z nich, které jsou potřeba, když svět zažívá svůj ekonomický vrchol, mrkněte na ty, které kopírují třeba priority vašich občas neoblíbených unijních politiků. Třeba elektroauta určitě nejsou přechodným trendem a zásoby takového lithia? Hned až ruské tanky skloní hlavně a inflace si vypláchne svou nevymáchanou hubu, tak se začne těžit o 106. Svět rychle poskočí k trendům, které měl před pandemií, protože poslední 3 roky dokázaly i nevěřícím Tomášů, že život je skutečně krátký, ačkoliv tato teorie má i spoustu kritiků.

Investiční tipy

Já bych zapomněl na konkrétnější tipy, aby tenhle pořad měl vlastně smysl. Tedy: akcie bank díky vyšším úrokům, akcie kvalitních technologií, které primárně dodávají firmám, a do třetice akcie luxusu, které komfortně přežijí nějaký ten pokles reálných příjmů lidí, kteří mají tu smůlu, že pobírají pouhou mzdu. A obligátní tajné tipy: co takhle private equity a české středně velké firmy, tedy, pokud to nějak půjde. A že chcete konkrétní akcie? V Česku to je Komerční banka, Volkswagen, Meta, Alphabet. Ale psst, neříkejte to dál.