Favoritem víkendových voleb na Slovensku je podle sázkových kanceláří Korčok

Ivan Korčok

Ivan Korčok Zdroj: Profimedia.cz

Favoritem sobotního rozhodujícího kola prezidentských voleb na Slovensku je podle vypsaných kurzů místních sázkových kanceláří kariérní diplomat Ivan Korčok, byť poslední průzkumy očekávaly jeho mimořádně těsný souboj s předsedou parlamentu Peterem Pellegrinim. Ten měl původně podle bookmakerů největší šance na zvolení hlavou státu, v březnovém prvním kole přímé volby ho s nečekaně vysokým náskokem porazil právě Korčok.

Sázkové kanceláře Fortuna SK, Niké, Synot Tip a Tipsport SK měly dnes dopoledne kurzy od 1,66:1 do 1,70:1 na to, že novým prezidentem Slovenska bude Korčok. Pellegrinimu dávají bookmakeři nižší šance, na něj kurzy dosáhly 2,10:1 až 2,16:1. Například Tipsport SK zaznamenal více vkladů tipujících na vítězství Pellegriniho než na Korčoka.

Ještě před prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku byl jednoznačným favoritem sázkových kanceláří na celkové vítězství Pellegrini. Tehdy na něj byly kurzy od 1,30:1 do 1,36:1.

První kolo vyhrál Korčok se ziskem 42,51 procenta hlasů před druhým Pellegrinim, který dostal 37,02 procenta; oba postoupili do rozhodujícího duelu. V něm průzkumy očekávají nejtěsnější výsledek od zavedení přímé volby hlavy slovenského státu v roce 1999.

Ovlivní ho kromě jiných sympatizanti neúspěšného prezidentského kandidáta Štefana Harabina, který má proruské názory a který v prvním kole dosáhl dvouciferného výsledku. Mnozí jeho voliči chtějí podle průzkumů hlasovat pro Pellegriniho, kterého však sám Harabin přímo nepodpořil. Někteří další nepostupující zájemci o prezidentský úřad, jejichž podpora v prvním kole hlasování shodně nepřekročila hranici tří procent, se vyslovili buď pro Korčoka, nebo pro Pellegriniho.

VIDEO: Mimořádný projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové k prezidentským volbám 2024

Video placeholde
Čaputová v mimořádném projevu: Ani Pellegrini, ani Korčok nás do žádné války nezatáhnou • Facebook - Z. Čaputová