ANO má potenciál ovládnout komunální volby, primátoři u lidí ale spíše propadají

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Hned šest velkých měst může v podzimních komunálních volbách ovládnout hnutí ANO, a to i přes to, že stávající primátoři Babišova hnutí nedokázali přesvědčit obyvatele svých měst o vlastní prospěšnosti. Vyplývá to z průzkumu pro Blesk Zprávy, jehož respondenti hodnotili šéfy měst nejčastěji známkou tři, brněnský primátor Petr Vokřál si vysloužil ale dokonce čtyřku.

S primátory velkých měst od Prahy po Ostravu panuje v Česku spíše průměrná spokojenost, ohodnocená známkou za tři - a týká se to nejen pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Nejvíce čtyřek pak schytal brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál, odhalil exkluzivní průzkum agentury Phoenix Research před říjnovými komunálními volbami.

Horší známky primátorů v šesti velkých městech - Praze, Brnu, Plzni, Ostravě, Liberci a Ústí nad Labem, kde měření probíhalo - vnímá ředitel projektu a politolog Jan Kubáček jako daň za nesplnitelná očekávání i daň za poměrně křehké koalice.

Jak ukázala první část exkluzivního dubnového průzkumu, ANO vede momentálně ve všech velkých městech - s největším náskokem v Ostravě, hubenější vítězství zatím drží v Praze i Brně. Neuspokojivé známky pro primátory jsou pro Andreje Babiše (ANO) horší zprávou. Byť jedním z primátorů je i Martin Zrzavecký z ČSSD, která však co do preferencí pokračuje v mizérii z podzimních sněmovních voleb.

Ani Adriana Krnáčová, která už znovu kandidovat nebude, ani liberecký Tibor Batthyány či ostravský Tomáš Macura, jež do komunálních voleb jdou znovu, stoprocentně voliče nepřesvědčili. „Jednoznačně to varování je. Ono se ukazuje, že v podstatě pro Andreje Babiše by bylo nejlepší do poslední chvíle se pokoušet komunální kampaň držet hodně na celostátních tématech, protože se mu tam daří lépe,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček.

Politolog k tomu připojil: „Ukázalo se, že někteří primátoři byli nezkušení, nepřipravení, vtrhli do toho a nevěděli, co je čeká. Zároveň doplatili na velké sliby, na to, že budou jiní, že se ta politika razantně promění, bude rychlá, výsledky přijdou hned. A ono samozřejmě vysoké očekávání pak často plodí ještě hlubší propad důvěry a větší zklamání. A to se přesně stalo.“


Celý článek čtěte zde >>>



Další zprávy z domova i zahraničí si můžete přečíst na stránkách blesk.cz >>>


Přečtěte si, jaké další volby nás čekají v dalších letech