Novým pražským primátorem bude Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib Zdroj: Michael Tomeš, E15

Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
9
Fotogalerie

Pražským primátorem bude Zdeněk Hřib (Piráti). Lídři Prahy Sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) v radě města nebudou. Novinářům to ve čtvrtek řekli zástupci tří koaličních stran. Pospíšil zůstane europoslancem a Čižinský starostou Prahy 7. Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou mít po dvou náměstcích primátora. V radě bude ještě dalších šest členů - po dvou z každého koaličního uskupení. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem necelých 18 procent hlasů, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako další Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO s 12 zastupiteli.

Náměstky primátora budou podle čtvrteční dohody Adam Scheinherr (Praha Sobě), Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) a Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

Za Piráty budou vedle Hřiba v radě také Vít Šimral a dosavadní zastupitel Adam Zábranský, za Spojené síly pro Prahu ještě Hana Marvanová a Jan Chabr (TOP 09). Radními za Prahu Sobě se stanou Hana Třeštíková a Milena Johnová.

Pospíšil a Čižinský budou předsedy zastupitelských klubů svých stran. "Předsedové klubu mají silnou pozici při vyjednávání nebo mohou svolat koaliční vyjednávání. O tom, že bychom utíkali z pražské radnice, to není pravda," řekl Pospíšil.

Bývalý ředitel IPR a architekt Hlaváček (TOP 09) bude mít na starosti územní rozvoj. Starosta Lysolají Hlubuček (STAN) bude řešit životní prostředí, Marvanová (STAN) legislativu a Chabr (TOP 09) majetek města. Vyhnánek (PS) bude zodpovědný za městské finance, Scheinherr (PS) za dopravu, Třeštíková (PS) za kulturu a Johnová za sociální oblast a zdravotnictví. Pirát Zábranský bude mít na starosti bydlení a Šimral (Piráti) školství. Hřib jako primátor bude mít v kompetenci IT nebo zahraniční vztahy.

Strany budou jednat rovněž s ODS a ANO, které skončí v opozici. Občanským demokratům jako vítězům voleb nabídnou post předsedy magistrátního kontrolního výboru.

Kdo bude předsedat zastupitelským výborům za koalici zatím strany nevyřešily, podle Hřiba nicméně strany neočekávají žádné problémy.

Čižinský na dotaz ohledně své absence v radě reagoval tím, že podstatné je pro něj dosáhnout změny a zároveň chce zůstat starostou Prahy 7. To odporovalo jedné z podmínek Pirátů, kteří u koaličních partnerů odmítali kumulaci funkcí. Pospíšil, který zůstane členem Evropského parlamentu, uvedl, že roli při výběru radních za Spojené síly pro Prahu hrála primárně jejich odbornost v dané gesci.

Oba lídři zdůraznili, že se stanou předsedy zastupitelských klubů, kteří podle nich budou hrát větší roli než dosud. "Předseda klubu zastupitelů vlastně je na úrovni radního, akorát nezvedá na radě ruku," uvedl Čižinský.

Strany nyní podle budoucího primátora zapracují dnešní dohodu o personálním složení rady do programového prohlášení, které v posledních týdnech připravují.