ODS a TOP 09 chtějí vliv na pražský rozpočet. Podržely by za to menšinovou radu

První dáma ODS Alexandra Udženija na kongresu ODS v Ostravě (13.1.2018)

První dáma ODS Alexandra Udženija na kongresu ODS v Ostravě (13.1.2018) Zdroj: ČTK

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija
První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija
Pražský magistrát (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

ODS a TOP 09 představily podmínky, ze kterých jsou ochotné tolerovat menšinovou radu na pražském magistrátu. Patří mezi ně opatření v dopravě, především v MHD, strany chtějí podpořit územní plán, mít vliv na rozpočet hlavního města a vyřešit problém s Libeňským mostem. „Jsme přesvědčeni, že mosty mají spojovat pražské břehy, ne rozdělovat Pražany,” uvedl předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. Pravicové strany možná vznesou i personální požadavky.

„Jako opozice musíme reagovat na rozpad pražské koalice,“ uvedl šéf pražské ODS Tomáš Portlík. „Chceme opět nastartovat rozvoj města a využít k tomu posledních 120 dnů,“ dodal. Strany tak představily podmínky, za kterých by menšinovou radu tolerovaly. S hnutím ANO strany ještě nejednaly.

Strany reagují na krizi rady hlavního města složené z ANO, ČSSD a Trojkoalice. Hnutí ANO zahájilo vůči Trojkoalici před několika týdny dohodovací řízení. To může v nejhorším případě skončit vypovězením koaliční smlouvy. Nyní se spekuluje o odvolání některých radních za Trojkoalici, židle se kýve především pod náměstkyní pro územní rozvoj Petrou Kolínskou (SZ/Trojkoalice). Podle zdrojů deníku E15 by na její místo mohl nastoupit zastupitel za TOP 09 Jiří Nouza. Ohrožená je i pozice radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice).

Mezi žádaná opatření v dopravě má patřit vyjednávání o spoluúčasti státu na významných pražských infrastrukturních investicích, především na metru D, nebo zahloubení dopravních tepen, kterým je například ulice V Holešovičkách. V rámci územního plánu chtějí obě pravicové strany, aby rada začala připravovat dostavbu vnitřního okruhu. 

Pravicové strany požadují po radě, aby představila takový návrh rozpočtu na rok 2019, který nebude navyšovat běžné výdaje s výjimkou těch mandatorních. „Jsme tato opatření ochotní tolerovat, ať už budou předloženy kýmkoliv," uvedl Novotný s tím, že nechtěl jmenovat strany, které by tím podpořil.

Čtvrtou podmínkou je řešení problematiky Libeňského mostu, který stál u zrodu koaliční krize. ODS a TOP 09 navrhují, aby se Praha vypsala soutěž na výstavbu nového mostu mezi Karlínem a Holešovcemi, čímž by se ulečilo Libeňskému u Hlávkovu mostu. Pravicové strany neuvedly, zda by měl být Libeňský most zbourán nebo rekonstruován.

Pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) nicméně debatu o mostu odložil na neurčito, argumentoval potřebou širší odborné diskuze. ODS a TOP 09 nyní kritizují koalici, že chce přenechat řešení problému až na příští vedení Prahy. „Je to strkání hlavy do písku," řekl Filip Humplík z pražské ODS.

"Víme, že situace je kritická a proto věříme, že ta rozumná část koalice vyslyší náš požadavek a bude se chtít bavit o těch klíčových věcech, jako je například Libeňský most," míní první místopředsedkyně ODS a zastupitelka Alexandra Udženija, která odmítá, že by ze strany ODS šlo o způsob zviditelnění a o součást předvolební kampaně.