Praha 7 Sobě podepsala koaliční smlouvu s Piráty a Zelenými

Úřad městské části Praha 7

Úřad městské části Praha 7 Zdroj: profimedia.cz

Praha 7 Sobě a koalice Pirátů a Zelených podepsaly koaliční smlouvu. O rozdělení gescí v radě sedmé městské části budou strany teprve jednat. Informoval o tom starosta a lídr P7S Jan Čižinský. V devětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít většinu 21 hlasů. Volby v Praze 7 vyhrála Praha 7 Sobě se ziskem 55,48 procenta hlasů a získala většinu 18 zastupitelů. V minulém volebním období vládly v sedmé městské části Praha Sobě a sdružení PRO 7 (SZ, Piráti, SNK-ED a nezávislí).

"Koaliční smlouvu jsme minulý týden podepsali a zítra (v úterý) budeme řešit jednotlivé gesce. Je jasné, že Piráti a Zelení si ponechají oblast dopravy," řekl Čižinský.

Ve vedení radnice bude mít v devítičlenné radě koalice Zelených a Pirátů jedno křeslo. Dosavadním místostarostou pro dopravu je předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský.

Kdo další bude pracovat v radě, zatím není jasné. Část členů zvolených za Prahu 7 Sobě byla totiž zároveň za Prahu Sobě zvolena na magistrát. Ve vedení hlavního města bude například Hana Třeštíková, která byla dosud místostarostkou Prahy 7. Starostou by měl zůstat Čižinský, který v radě hlavního města nebude.

Do zastupitelstva sedmé městské části se vedle Prahy 7 Sobě dostala ještě další čtyři uskupení. Čtyři mandáty získala koalice ODS, Svobodných a Soukromníků, tři zastupitele má kandidátka Pirátů a Zelených a po dvou mandátech dostaly ANO a koalice Spojené síly pro Prahu 7 (TOP 09 a STAN).

Praha 7 zahrnuje Holešovice, Bubny a části Bubenče a Libně a podle webu radnice má přes 42 tisíc obyvatel. Úřad Prahy 7 slouží také jako obec s rozšířenou působností pro městskou část Troja, která má svou radnici.