V Praze 13 se už upekla koalice. Vodrážka z ODS bude po 16 letech dále starostou

David Vodrážka

David Vodrážka Zdroj: ČTK

V Praze 13 podepsaly koaliční smlouvu ODS, ANO, koalice KDU-ČSL a STAN. Starostou bude David Vodrážka z ODS, který stojí v čele městské části už od roku 2002. Na podobě koaliční smlouvy se domluvily vyjednávací týmy stran. Informovala o tom mluvčí radnice Eva Libigerová.

"Máme smlouvu podepsanou a jsme domluveni. Starostou budu já. Další podrobnosti bych ale nyní nerad sděloval," řekl Vodrážka. Koalice bude mít s 21 zastupiteli v pětatřicetičlenném zastupitelstvu pro svá hlasování výraznou většinu. TOP 09 a koalice Zelených a Pirátů zůstanou v opozici.

Volby v Praze 13 vyhrála se ziskem 30,9 procenta ODS, která má 13 mandátů, o čtyři mandáty více proti minulým volbám. Druzí skončili Zelení a Piráti pro 13 s 25,1 procenta a 11 mandáty a třetí ANO se ziskem 12,8 procenta a pěti zastupiteli. Po třech křeslech v zastupitelstvu dostala TOP 09 a koalice KDU-ČSL a STAN.

Před čtyřmi lety v této městské části vyhrála také ODS, tehdy s 20 procenty hlasů. Následovaly ANO, TOP 09, koalice Zelených a Pirátů, ČSSD a KSČM. Koalici pak sestavily ODS, ANO a ČSSD pod vedením starosty Vodrážky. I tato koalice se opírala o 21 hlasů v zastupitelstvu.

Praha 13, ve které žije zhruba 62 570 obyvatel, je na západě hlavního města. Městská část zahrnuje většinu Stodůlek a části Jinonic, Třebonic a Řeporyjí, většinu jejího území tvoří sídliště Jihozápadní město.