Městské části čelí vnitrostranickým šarvátkám, desítky radnic čekají na změnu

Zdroj: Profimedia

Hlavní pozornost před komunálními volbami se upírá na pražský magistrát, volit se však bude také v desítkách pražských obvodů.

Radnice v městských částech se často vyznačují širokými koalicemi, které byly leckde nestabilní jako na magistrátu. Občas se rozhořely i vnitrostranické boje a nebylo výjimkou, že po uzavření kandidátních listin byli někteří lidé svými spolustraníky vyřazeni nebo sami odešli. Deník E15 vybral části, ve kterých se dají čekat nejzajímavější souboje.

Praha 6

Vládnoucí koalice TOP 09, ANO, STAN a KDU-ČSL v Praze 6 už nedočkavě vyhlíží svůj konec. Místostarosta za STAN Jan Lacina popisuje spolupráci s kolegy z hnutí ANO jako frustrující. Rozpory se ještě prohloubily v srpnu, když Starostové přetáhli k sobě na kandidátku radního Zdeňka Hořánka z hnutí ANO. Hořánek kritizoval vedení místní organizace ANO, které prý vyžadovalo slepou poslušnost. Hnutí zase obvinilo radního z honby za lepší pozicí na jiné kandidátce. Šestou městskou část nejvíce trápí doprava, ať už jde o vytížené ulice v okolí tunelu Blanka, nebo chybějící železniční spojení s letištěm.

Praha 5

Smíchovské radnici vládne TOP 09 se starostou Pavlem Richterem, který svůj mandát chce uhájit. Podobně jako ANO, ODS a KDU-ČSL, s nimiž je v koalici, zdůrazňuje potřebu stavět nové byty. Stejně mluví i kandidát Starostů a režisér Jan Hřebejk, který vidí potenciál například v okolí smíchovského nádraží. Posílit chce také ČSSD, která ale do voleb vysílá jako lídra lékaře Miroslava Doležala. Ten je kritizován především za úpadek Literární akademie Josefa Škvoreckého, která před třemi lety zkrachovala a Doležal byl v té době jejím jednatelem. Posílit mohou Piráti, kteří mají v současnosti na radnici jen jednoho zastupitele.

U komunálních voleb pozor na křížkování. Hlasy se nemusejí počítat

Praha 3

Třetí městská část zažila jen několik měsíců před volbami politické zemětřesení, když zastupitelé v červnu odvolali starostku Vladislavu Hujovou. Ta krátce předtím odešla z TOP 09. Spolu s ní skončili i další radní. Novým starostou byl posléze zvolen občanský demokrat Alexander Bellu, který do koalice přibral i část opozice. Nová rada odráží některá předvolební spojenectví a společné kandidátky, což zbylá opozice kritizuje jako kampaň. Vnitrostranické spory zažívají Piráti, někteří z nich se navzájem odvolali z již podané kandidátky. Poprvé bude o žižkovskou radnici usilovat hnutí ANO a očekává se vyrovnaný souboj. Kampaně se nejvíce zaměřují na dopravu, třetí městská část se totiž letos potýkala s řadou uzavírek klíčových tahů.

Praha 10

Starosta desáté městské části Vladimír Novák před volbami rychle změnil stranický dres. Poté, co se ho zbavila domovská ČSSD, přešel k hnutí Starostové pro Prahu, které se vyznačuje celou řadou „odpadlíků“ z dalších stran. Sociální demokraté Nováka a jeho rodinné příslušníky nezařadili na svou kandidátku, protože Novák podle nich stranickou buňku v Praze 10 ovládal přes „mrtvé duše“. Novák se starostou stal přede dvěma lety, když nahradil tehdejší starostku Radmilu Kleslovou z hnutí ANO, která byla kritizována za inkasování statisíců korun měsíčně z městských firem. Kleslová se nicméně chce vrátit a v Praze 10 kandiduje jako dvojka hnutí ANO. Strany obecně nabízejí řešení parkování a výstavbu nových škol.

Praha 1

Historicky nejvýznamnější městskou část chce po osmi letech znovu ovládnout TOP 09. Strana postavila kandidátku se starostou Prahy 1 Oldřichem Lomeckým, který v poslední době sklidil kritiku například za omezení vjezdu kol do centra metropole. TOP 09 je navíc v první městské části rozhádaná, z voleb dokonce kvůli neshodám s Lomeckým odstoupil politický marketér a dvojka kandidátky TOP 09 Jakub Horák. Stalo se tak po uzavření kandidátek a TOP 09 jde tak do voleb oslabená. Piráti navíc podali na vedení Prahy 1 žalobu, vládnoucí koalice TOP 09, ODS a ČSSD prý odmítá podávat informace. Kampaně ANO nebo Pirátů se zaměřují na finance, Praha 1 podle nich pod současným vedením prodělává, a diskuze se vede i o regulaci služby Airbnb, což prosazuje i magistrát

Praha 4

Nejlidnatější městskou část vedla podobně nestabilní koalice jako na magistrátu a současná koalice vznikla až na druhý pokus. Starosta Petr Štěpánek (SZ) chce mandát obhájit, volby jsou nicméně bez jasného favorita.

Praha 7

Bašta oblíbeného starosty a poslance Jana Čižinského (Praha sobě) zažije zajímavý souboj. Lídrem ČSSD je zde totiž Tomáš Petříček, který je zároveň novým kandidátem na post ministra zahraničí.

Praha 11

Hnutí ANO chce na Jižním Městě zopakovat svůj úspěch z minulých voleb, kde získalo 29 procent hlasů. Straně se obecně dařilo na velkých sídlištích a tak se současný pražský lídr hnutí Petr Stuchlík zaměřuje právě na tato místa, kde pořádá většinu ze svých „sousedských večeří“ a slibuje jim miliardy do obnovy.

Hasič, ředitelka školy i asistenti poslanců. Toto jsou kandidáti na post ostravského primátora >>>