Ostrá fáze předvolebních kampaních začíná. Senát nám nikdy moc nešel, připouští Babiš

Andrej Babiš během startu kampaně ANO ke komunálním volbám (3.9.2018)

Andrej Babiš během startu kampaně ANO ke komunálním volbám (3.9.2018) Zdroj: Foto Blesk - Martin Přibyl

Andrej Babiš během startu kampaně ANO ke komunálním volbám (3.9.2018)
Andrej Babiš
3
Fotogalerie

V komunálních volbách si chce udržet svou vedoucí pozici hnutí ANO, v boji o Senát ale chtějí zazářit lidovci.

S počátkem školního roku odstartovaly ostré fáze volebních kampaní. Piráti a ODS je zahájili na pražských lodích, TOP 09 vyrazila do ulic s červeným dvoupatrovým autobusem a KDU-ČSL vyjela bojovat za dostupné bydlení s obytným vozem. 

České obce se začínají plnit slogany, největší střet se tradičně svede o pražský magistrát. „Petr Prahu fakt nakopne, to vám garantuji,“ tvrdí premiér a šéf ANO Andrej Babiš s tím, že lídr hnutí do pražského magistrátu Petr Stuchlík má jeho číslo na mobil. „Zlevním život všem Pražákům,“ slibuje lídr ČSSD v hlavním městě Jakub Landovský. „Dali jsme do kupy sedmičku, dáme do pořádku i magistrát,“ hledí z plakátu poslanec Jan Čižinský, který stojí v čele sdružení Praha sobě. 

Největší strany vložily do propagace desítky milionů korun. Nejvíce utratí zřejmě hnutí ANO, které do komunální a senátní kampaně chce investovat až 150 milionů. Volby do obecních zastupitelstev jsou totiž jediné, kde není limit na výdaje a zákonem nenařizuje ani vedení transparentního účtu. 

Strany se shodují v nutnosti řešit dopravní situaci v Praze, stavět nové byty, a často i ve zlevnění městské hromadné dopravy. Nejdále jdou sociální demokraté, podle nichž by měla být bezplatná. Piráti by snížili cenu měsíčního kuponu pro dospělé. „Někteří lidé nemají peníze na jednorázový výdaj na roční kupon, a jezdí tak měsíčně za dražší lístek,“ říká lídr pirátské kandidátky Zdeněk Hřib. 

Silné zastoupení v obecních zastupitelstvech chce udržet ANO. „Máme co obhajovat, takže uvidíme, jak naši primátoři a starostové pracovali,“ řekl Babiš s tím, že prioritou je výsledek v Praze. Premiér podle svých slov nebyl spokojen s tím, jak ANO dopadlo v metropoli v loňských sněmovních volbách. V hlavním městě budou o vítězství patrně bojovat Babišovo uskupení, ODS a Piráti. Podle průzkumů se nicméně očekává, že celostátně by se mělo hnutí ANO dařit. 

To však neplatí u senátních voleb. „Nám ten Senát nikdy moc nešel,“ připouští Babiš. Naopak lidovci chtějí využít očekávané drtivé ztráty ČSSD a ovládnout horní komoru parlamentu. „Heslo naší kampaně je Senát jim nedáme. Je určeno těm, kteří chtějí destruovat demokracii a mají tendenci vystupovat silově a brát Českou republiku jako dobyté území,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který sám kandiduje na senátora na Náchodsku.