Vznikající pražská koalice se shoduje v otázkách dopravy, na osobě primátora ale ne

Jiří Pospíšil (TOP 09) se vydal pogratulovat poslanci Janu Čižinskému, jehož Praha Sobě zaválela v komunálních volbách

Jiří Pospíšil (TOP 09) se vydal pogratulovat poslanci Janu Čižinskému, jehož Praha Sobě zaválela v komunálních volbách Zdroj: ČTK

Komunální volby 2018: Volební štáb Pirátů. Na snímku kandidát Pirátů na primátora Zdeněk Hřib.
Jiří Pospíšil (TOP 09) se vydal pogratulovat poslanci Janu Čižinskému, jehož Praha Sobě zaválela v komunálních volbách
Předseda TOP 09 a kandidát na primátora Jiří Pospíšil
Jan Čižinský vede Prahu Sobě
5
Fotogalerie

Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu mají za sebou první jednání. Strany, které by spolu rády zasedly v pražské radě, však dělí primátorské ambice. 

Mnoho radnic již po volbách dospělo ke koaličním smlouvám, v Praze však bude dohoda ještě trvat. Ve středu zahájili Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (Top 09/STAN) trojstranná jednání a schůzky mají pokračovat do příštího týdne. Mluvit se bude zejména o programu.

„Základní podmínka vzniku koalice je pro mě dohoda na programu a podrobný plán toho, co se příští čtyři roky bude v Praze dělat. Vycházím ze zkušenosti s Adrianou Krnáčovou. Paní Krnáčová se se svými koaličními partnery čtyři roky hádala, jak má vypadat městský okruh. To já nechci,“ uvedl lídr uskupení Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil.

Expertní týmy všech tří stran mají postupně projít všechny programové oblasti. První na řadě byla doprava v Praze, která je zřejmě největší třecí plochou. Strany se budou muset shodnout na podobě dostavby městského okruhu či na stavbě metra D. Dalšími tématy jsou slevy v MHD, které na rozdíl od TOP 09 prosazují Piráti a Praha sobě, nebo řešení městského parkování.

„Z toho jednání mám velmi dobrý pocit. Přestože je pražská doprava těžké a složité téma, mohu říct, že se v 95 procentech shodneme,“ řekl nicméně po prvním jednání Viktor Mahrik, který je pirátským garantem pro dopravu. Nově zvolený zastupitel Adam Scheinherr (Praha sobě) dodal, že se strany dohodly například na rekonstrukci Libeňského mostu, který se tak nemá bourat. Sporné body však zástupci nechtěli komentovat.

Personální otázky prý nejsou aktuální, říkají lídři všech tří stran. V pražském zastupitelstvu mají shodně po třinácti mandátech a post primátora si nárokují všechny tři strany. Piráti by chtěli křeslo pro svého lídra Zdeňka Hřiba, protože dostali ve volbách nejvíce hlasů, ostatním stranám za to nabídli o jednoho radního navíc. Hřiba však kritizují Pospíšil i šéf Prahy sobě Jan Čižinský, podle kterých nemá pirátský kandidát žádné politické zkušenosti.

Oba však zároveň uvedli, že nechtějí shodit připravující koalici personálními ambicemi. „Klíčové je, aby se v Praze podařila změna. A ta změna nesmí ztroskotat na ješitnosti. Ačkoli si myslíme, že by Prahu nejlépe vedl náš Jan Čižinský, na postu primátora netrváme,“ uvedli zástupci Prahy sobě. Vítězná ODS, kterou strany obešly a možná tak skončí v opozici spolu s hnutím ANO, zatím vyčkává.