Merkelová představila volební program, Němcům slibuje plnou zaměstnanost

Summit EU v Bruselu. Angela Merkelová

Summit EU v Bruselu. Angela Merkelová Zdroj: Reuters

Angela Merkelová a Juri Ratas
Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová přijíždí na summit NATO.
4
Fotogalerie

Plná zaměstnanost do roku 2025 je jedním z ústředních bodů volebního programu německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) a její sesterské bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Program v Berlíně představila kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer. Parlamentní volby se v Německu budou konat 24. září.

"Blahobyt a bezpečnost pro všechny" je podle Merkelové heslo, kterým by se dal shrnout předvolební program, který dnes jednohlasně schválila předsednictva CDU i CSU.

V hospodářské oblasti Merkelová slíbila voličům, že CDU/CSU nehodlá zvyšovat daně ani zadlužení země. Soustředit se chtějí také na digitalizaci, upravit hodlají v případě volebního vítězství také zákon o přistěhovalectví kvalifikovaných pracovních sil.

Zlepšit by tyto konzervativní strany chtěly v nadcházejícím volebním období také postavení rodin s dětmi, podílet se chtějí i na zlepšení situace v Africe, odkud do Evropy proudí značná část migrantů. Merkelová na tiskové konferenci hovořila o "Marshallově plánu" pro Afriku. V případě migrantů, kteří již na území Německa jsou, chtějí konzervativci podporovat jejich integraci.