Merkelová vyhrála volby a dál by měla být kancléřkou, slaví i krajně pravicová AfD

Německé parlamentní volby: Odvolila i kancléřka Angela Merkelová (CDU).

Německé parlamentní volby: Odvolila i kancléřka Angela Merkelová (CDU). Zdroj: Reuters

Budova Reichstagu, o křesla v ní se hraje.
Angela Merkelová po zveřejnění předběžných výsledků voleb pronesla projev.
Německé parlamentní volby: Odvolila i kancléřka Angela Merkelová (CDU).
Německé volby: Kancléřku Merkelovou doprovodil do volební síně její manžel Joachim Sauer
Německé parlamentní volby: Lídr Zelených Cem Oezdemir.
15
Fotogalerie

Výrazné změny na německé politické scéně přinesly parlamentní volby. Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) podle prognóz značně oslabily a jejich dosavadní vláda skončí. Všechny čtyři další strany, které zasednou v novém Spolkovém sněmu, si polepšily. Týká se to především protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD), jejíž vstup do parlamentu je vnímán jako přelom v dějinách spolkové republiky. V čele vlády přes volební zemětřesení, jak o něm mluví média, zůstane nejspíš nadále kancléřka Angela Merkelová, jejíž CDU/CSU bude i přes ztráty nejsilnější frakcí.

CDU/CSU získala podle aktualizované prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 33 procent hlasů, SPD 20,7 procenta. Sociální demokraté tak skončili i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od prvních poválečných voleb z roku 1949, kdy dostala 31 procent.

Souboj o třetí místo vyhrála podle odhadu se 13 procenty Alternativa pro Německo, která bude podle mnohých první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude také Levice s devíti procenty a Zelení s 8,9 procenta. Po čtyřleté přestávce se do něj vrátí liberálové (FDP) se ziskem 10,6 procenta hlasů.

Výsledky voleb, v nichž hlasovalo kolem 76 procent oprávněných voličů, se budou zpřesňovat až do noci, na jejich trendu se však už pravděpodobně nic nezmění. První povolební analýzy ukazují, že AfD dokázala přebrat voliče všem ostatním parlamentním stranám. CDU/CSU přetáhla přes milion voličů. Podle téměř poloviny voličů AfD lépe než ostatní strany pochopila, že už se řada lidí necítí bezpečně.

Merkelová připustila, že si její strana přála lepší volební výsledek, zároveň podle ní ale dosáhla svých cílů, protože bude znovu nejsilnější frakcí v parlamentu, a může tak sestavit vládu. Proti vůli CDU/CSU nikdo vládu vytvořit nemůže, dodala politička, která odmítá možnost vytvoření menšinového kabinetu.

Už nyní je jasné, že součástí příští vlády nechce být sociální demokracie, která okamžitě po zveřejnění prvních odhadů oznámila, že odchází do opozice. V úvahu tak přichází v zásadě jen vytvoření poměrně nesourodé koalice CDU/CSU, svobodných demokratů a Zelených, která by se na spolkové úrovni objevila poprvé. Obě menší strany, jejichž programy jsou značně rozdílné, daly najevo ochotu jednat, čekají ale složité debaty.

Volební lídr protestní AfD Alexander Gauland se už nechal slyšet, že jeho strana novou vládu "požene" a "vezme si svou zemi zpátky". Jeho stranu, proti níž v Berlíně a Kolíně nad Rýnem demonstrují stovky lidí, tvrdě kritizovala židovská sdružení.

Na německé volby reagovala i řada zahraničních politiků. Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani gratuloval Merkelové a vyjádřil se pro společnou reformu Evropy. Německé kancléřce blahopřál třeba také nizozemský premiér Mark Rutte. AfD se zase gratulace dočkala od šéfky francouzské Národní fronty Marine Le Penové, podle níž je výsledek protestní strany historický.

Za úžasný ho označil bývalý český prezident Václav Klaus, podle šéfa ANO Andreje Babiše je AfD faktickým vítězem voleb. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že Merkelová brzy sestaví stabilní vládu. Pokud se někdo raduje z volebních zisků AfD, nevidí si podle něj na špičku nosu.

Online přenos

Online přenos

24. září 2017 · 19:57

Zastoupení jednotlivých věkových skupin mezi voliči SPD:

24. září 2017 · 19:55

Předseda liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Christian Lindner vyjádřil ochotu jednat se stranami konzervativní unie CDU/CSU o vytvoření vlády, žádá ale změnu kurzu. Strana Zelených varovala, že koaliční jednání budou složitá. Koalice CDU/CSU, FDP a Zelených je poté, co sociální demokraté oznámili, že odejdou do opozice, zřejmě jedinou možnou.

24. září 2017 · 19:46

Reakce český politiků na vítězství Merkelové:

Lubomír Zaorálek (ČSSD): "Čtvrté volební vítězství Angely Merkelové v řadě je důkaz, že v Německu vládne spokojenost."

Petr Fiala (ODS): "Vládní strany v SRN ztratily, část německých voličů se rozhodla protestovat především proti migrační politice. Navzdory tomu má Německo šanci na demokratickou vládu v čele s konzervativní CDU/CSU, která bude mít příležitost napravit chyby, které se staly."

Marek Ženíšek (TOP 09): "Merkelová má můj obdiv. A to ji ještě před rokem mnozí zatracovali a odepisovali. Sluší se pogratulovat a popřát, aby uspěla i při sestavování koalice."

Daniel Herman (KDU-ČSL): "Stabilita a prosperita dostaly zelenou. Ted držím Angele palce k sestavení stabilní vlády."

24. září 2017 · 19:42

Zastoupení jednotlivých věkových skupin mezi voliči vítězné unie CDU/CSU:

24. září 2017 · 19:32

Přáli jsme si trochu lepší výsledek, ale dosáhli jsme svých cílů. Unie CDU/CSU se stala nejsilnější frakcí v parlamentu, můžeme vytvořit vládu a nikdo nemůže vytvořit vládu proti nám, prohlásila kancléřka. Voliče, které strany konzervativní unie CDU/CSU ztratily ve prospěch protiimigrační formace Alternativa pro Německo (AfD), chce Merkelová získat zpět.

24. září 2017 · 19:04

Průběžné výsledky vypadají takto:

24. září 2017 · 18:55

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani pogratuloval německé kancléřce Merkelové k vítězství její CDU/CSU. Německo podle něj po dnešním hlasování zůstává spojené s evropskou myšlenkou. "Nyní musíme Evropu společně reformovat," uvedl.

24. září 2017 · 18:48

"Dnešek je těžkým a hořkým dnem pro německou sociální demokracii," řekl Schulz po oznámení odhadů výsledků v centrále SPD v Berlíně. Sociální demokracie podle něj nedosáhla vytyčených volebních cílů. Pokud se odhady potvrdí, půjde se zhruba 20 procenty získaných hlasů o nejhorší výsledek SPD v dějinách spolkové republiky od roku 1949.

24. září 2017 · 18:37
24. září 2017 · 18:37

"Poženeme je a vezmeme si svou zemi zpátky," řekl jeden z volebních lídrů AfD Alexander Gauland během bujarých oslav třetího místa.

24. září 2017 · 18:22

Vedení německé sociální demokracie (SPD), která doposud vládla v koalici s unií konzervativních stran CDU/CSU, se po oznámení odhadu výsledků rozhodlo pro odchod do opozice. Ve volebním štábu protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) vypukl po oznámení odhadů naopak jásot.

24. září 2017 · 18:19

Podle prvních odhadů je jasným vítězem voleb konzervativní unie kancléřky Merkelové. Druhá by měla skončit SPD Martina Schulze, třetí pak AfD.

24. září 2017 · 18:09

Nyní očekáváme první předběžné výsledky.

24. září 2017 · 17:58

Volební místnosti se uzavřely, začíná sčítání hlasů!

24. září 2017 · 17:25

Prokázání totožnosti se nevyhlo ani samotné kancléřce...

24. září 2017 · 17:17

Voličům zbývá posledních 45 minut na to, aby odevzdali svůj hlas. Po 18. hodině se volební místnosti uzavřou.

24. září 2017 · 15:57

Volební účast v německých parlamentních volbách je zatím podobná jako v roce 2013. Do čtrnácté hodiny hlasovalo 41,1 procenta oprávněných voličů, před čtyřmi lety jich ve stejné době bylo 41,4 procenta. Zatím nejnižší volební účast byla v roce 2009, kdy dosáhla 70,8 procenta.

24. září 2017 · 15:55

Německý prezident vystál frontu jako ostatní a odvolil.

24. září 2017 · 14:49

Oba kandidáti na německého kancléře už odevzdali svůj hlas. Kancléřka Angela Merkelová volila odpoledne v centru Berlína, její vyzyvatel z koaliční sociální demokracie Martin Schulz hlasoval už dopoledne v domovském Würselenu na západě země.

24. září 2017 · 11:09

I 27 let po znovusjednocení Německa panují velké rozdíly v tom, jak volí lidé v jeho bývalé západní a někdejší východní části. Letos by se to podle odborníků mělo projevit například výrazně vyšší podporou pro postkomunistickou Levici i protiimigrační a protiislámskou Alternativu pro Německo (AfD) v zemích bývalé Německé demokratické republiky (NDR).

24. září 2017 · 11:02
24. září 2017 · 10:55

K vysoké účasti vyzvala voliče řada německých politiků včetně prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Příkladem jim už šlo několik předsedů stran. Svůj hlas odevzdal mimo jiné předseda koaliční sociální demokracie Martin Schulz. Kancléřka Angela Merkelová, jejíž křesťanští demokraté jsou favoritem hlasování, se chystá volit odpoledne.

24. září 2017 · 10:54

Berlíňané dnes vedle parlamentních voleb hlasují i v referendu o budoucnosti berlínského letiště Tegel. Jeho provoz by měl skončit zhruba za dva roky, což chce ale řada Berlíňanů změnit. Hlasování je však nezávazné, a proto podle většiny pozorovatelů není pravděpodobné, že by Tegel zůstal v provozu déle než pár let, i kdyby se pro to vyslovila většina občanů hlavního města, jak naznačují některé průzkumy veřejného mínění.

24. září 2017 · 10:52

Volební místnosti se dnes v Německu uzavřou sice až v 18 hodin, ale už nejméně půl hodiny předtím bude zhruba pět lidí vědět, jak volby zřejmě dopadnou. Jde o zaměstnance agentury pro výzkum veřejného mínění Infratest dimap, která se celý den ptá voličů, jak hlasovali, a přesně v 18 hodin zveřejní první odhady výsledků.