Co může a nemůže hlava státu: postavení a pravomoci prezidenta České republiky

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády. Zdroj: ČTK

Pražský hrad
2
Fotogalerie

Co českému prezidentovi zákony dovolují a co už si dovolit nemůže? Zvlášť s funkčním obdobím Miloše Zemana se pravomoci hlavy státu staly otázkou nejen pro veřejnost, ale také pro odborníky. Připomeňte si před volbou prezidenta, jak jeho funkce a úkoly upravuje ústava. Důležitým pojmem je kontrasignace, tedy spolupodpis.

Postavení prezidenta

Prezident je hlavou státu, která ho zastupuje navenek. Je také vrchním velitelem ozbrojených sil. Zároveň není z výkonu své funkce odpovědný. Během výkonu mandátu ho nelze zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt.

Hlava státu může čelit pouze ústavní žalobě, kterou podává Senát se souhlasem Poslanecké sněmovny, a to pro velezradu nebo hrubé porušení Ústavy. K tomu došlo těsně před odchodem bývalého prezidenta Václava Klause v roce 2013 kvůli jeho rozsáhlé amnestii. Ústavní soud o ní tehdy nerozhodl, řízení zastavil s odůvodněním, že Klausův mandát krátce po podání žaloby vypršel.

Prezident má právo účastnit se schůzí obou komor Parlamentu, jejich výborů a komisí. Má i právo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti.


Přehled všech kandidátů najdete zde >>>


Pravomoci prezidenta bez kontrasignace

Prezident republiky jmenuje a odvolává premiéra a ministry, odvolává vládu a přijímá její demisi, svolává zasedání Poslanecké sněmovny a rozpouští Poslaneckou sněmovnu. Dále jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředsedy, jmenuje ze soudců předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu. Také odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem a zahlazuje odsouzení.

Má právo vrátit Parlamentu přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního, podepisuje zákony, jmenuje prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu a jmenuje členy Bankovní rady České národní banky.

Pravomoci prezidenta s kontrasignací

Některé pravomoci prezidenta vyžadují ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády. Ratifikuje mezinárodní smlouvy, sjednávání mezinárodních smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy. Přijímá vedoucí zastupitelských misí, pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí.


Volební kalkulačka pro prezidentské volby >>>


Vyhlašuje volby do Poslanecké sněmovny a do Senátu, jmenuje a povyšuje generály. Propůjčuje a uděluje státní vyznamenání, nezmocní-li k tomu jiný orgán. Jmenuje soudce. Nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, má právo udělovat amnestii.

Co když prezident zemřel?

České zákony se smrtí prezidenta, kterým je v současnosti Miloš Zeman, nepočítají. Ústava zná pouze situaci, kdy hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. Jeho funkce si pak rozdělí premiér a předseda Poslanecké sněmovny. Zároveň se může prezident vzdát svého úřadu do rukou předsedy Senátu.