Čunek: Zemanovo okolí dělá prezidentovi ostudu. Podpořil Drahoše

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: ČTK

Prezidentu Miloši Zemanovi dělá ostudu jeho okolí a chybí mu zdraví, míní hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Přidal se proto k několika hejtmanům, kteří v prezidentské volbě podporují Zemanova soupeře Jiřího Drahoše.

"Jeho okolí mu nedělá dobře. Dělá mu ostudu a zapříčiňuje dost velké problémy, co se týká důstojnosti úřadu prezidenta jako takového. Jinými slovy, neumí si dobře volit spolupracovníky," řekl bez podrobností hejtman.

Všechny informace o druhém kole prezidentských voleb najdete zde >>>

Špatnou volbu spolupracovníků vytkl prezidentovi po prvním kole prezidentské volby také premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl, že prezident by se měl zbavit kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. Oba blízcí prezidentovi spolupracovníci jsou kontroverzní. Kancléř je terčem kritiky zejména proto, že nezískal po celou dobu působení na Hradě bezpečnostní prověrku a rovněž proto, že tajil své příjmy. Nejedlému, který je označován za jednoho z klíčových Zemanových mužů, jsou vyčítány úzké vazby na Rusko, spolupracoval například s ropným gigantem Lukoilem.

Čunek dodal, že prezidentskou funkci má také člověk vykonávat na plný úvazek. "Panu prezidentovi Zemanovi zdraví zkrátka chybí," uvedl hejtman.

Přehled prezidentských kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš

Drahoše kromě Čunka podpořili hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (všichni ČSSD) a také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Společně se vyfotili s textem: "Hejtmani volí Jiřího Drahoše prezidentem". Například předsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) ale podporuje současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční 26. a 27. ledna. V prvním kole voleb získal největší podporu Miloš Zeman s 38,6 procenta hlasů, Drahoš byl druhý, získal 26,6 procenta odevzdaných hlasů.