Glosa Martina Čabana: Zemanova příležitost mlčet

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Daniel Černovský, CNC / Blesk

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Andrej Babiš.
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se zlobí na policii
7
Fotogalerie

Prezident po delším čase promluvil k veřejnosti. Snad už ani nepřekvapí, že jeho prvním poselstvím byla mohutná obhajoba Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, které by si od sněmovny rádi půjčili policisté, aby je mohli trestně stíhat.

V pravidelném rozhovoru pro TV Barrandov vyjádřil Miloš Zeman přesvědčení, že jde o ze strany policie o účelovou snahu ovlivnit volby. Nepřinesl ovšem jiný argument než ono otřepané „načasování“. Ani on, ani nikdo z těch, kteří jej použili před ním, ale nevysvětlil, jaké načasování by vlastně bylo správné.

Mimochodem kdyby policisté požádali o vydání Babiše například přesně před rokem, dostali by nepochybně za uši kvůli snaze zvrátit výsledky krajských voleb. Prezident také opakovaně mluvil o „policejní provokaci“, ačkoli z terminologického hlediska není úplně jasné, kdo, k čemu a koho měl vlastně provokovat.

Nicméně i přes tuhle nejasnost je hlavní sdělení jasné víc než dost. Policie a státní zástupci čelí kvůl žádosti o vydání Babiše a Faltýnka palbě ze všech stran. Pálí do nich bývalý vicepremiér a předseda strany, která je favoritem voleb. Pálí do nich, naprosto nevídaně, samotný ministr spravedlnosti. A teď se přidala i hlava státu, která přitom svého času vyhlašovala cosi o „čistých rukách“ a principech „padni, komu padni“.

Zeman v tomto případě zcela ukázkově propásl příležitost mlčet. Když už se nechtěl jako hlava státu postavit za práci jedné z klíčových složek demokratického zřízení, mohl se alespoň zdržet komentáře do chvíle, než policisté a státní zástupci odvedou svou práci. Namísto těchto dvou možností zvolil prezident republiky možnost třetí – přilísat se k jedné ze stran vyhroceného sporu. Je to škoda.