Komentář Roberta Maleckého: Mobilizace verze 2018

Miloš Zeman a Andrej Babiš

Miloš Zeman a Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Hnutí ANO mobilizuje své voliče. Volte Zemana, burcuje. A Miloš Zeman dává Andreji Babišovi bianko šek na vládnutí, ať už prezidentská volba dopadne jakkoli. Spojenectví dvou nejmocnějších mužů v Česku je formálně potvrzeno. 

Ještě před prvním kolem prezidentské volby hnutí ANO Zemana podpořilo jen ústy svého předsedy: „V poslední době jste se mě mockrát ptali, jestli podpořím někoho z kandidátů na prezidenta. Chci vám říct, že toto je vyjádření Andreje Babiše, nikoliv hnutí ANO. Ani to není apel na vás, protože 1,5 milionu občanů, kteří nás volili, mají vlastní hlavu a fakt nepotřebují, aby jim někdo radil,“ napsal Babiš 11. ledna.

Teď už voliči svou hlavu nejspíš nemají a radu potřebují: „Výbor hnutí ANO žádá všechny své členy, sympatizanty a voliče, aby přišli v co největším počtu k druhému kolu prezidentských voleb. (…) Prosíme naše voliče a sympatizanty, aby dali Miloši Zemanovi svůj hlas.“ Velká změna. Skutečná mobilizace voličů.

Babišova podmínka, aby se Zeman před druhým kolem zbavil svých kontroverzních spolupracovníků Mynáře a Nejedlého, skončila v zapomnění. A prezident na uvolněnou atmosféru slyší. V pondělí večer v televizi Barrandov naznačil, že i v případě, že by prezidentskou volbu prohrál, Babiše stejně jmenuje podruhé premiérem. Nikoho jiného do hry o sestavování vlády nepustím, říká.

„Ať už prezidentské volby dopadnou jakkoli, pan Drahoš nebude mít příležitost pověřit nebo nepověřit pana Babiše druhým pokusem, protože do osmého března stále platí můj prezidentský mandát,“ řekl Zeman. A ještě: „Kdybych vyhrál, tak by to měl pan Babiš horší, protože bych mu ten druhý pokus dal také, ale čekal bych měsíc, dva nebo i tři, než si sežene stojedničkovou podporu.“ Zemanova slova jsou určena hlavně potenciálním partnerům hnutí ANO ve vládním projektu.

Zeman říká: Pospěšte si, jestli chcete být u toho. Nikoho jiného vám nenabídnu. Prezident tak předem shazuje ze stolu podmínky opozičních stran, které si představují vládu bez Babiše v pozici premiéra. Polovinu práce při vyjednávání udělal za Babiše Zeman, druhou dodal opět výbor hnutí ANO: Babiš je jediný kandidát na předsedu vlády, usnesl se v pondělí večer.

Zároveň si ale Zeman hlasitě říká o hlasy potřebné ke svému znovuzvolení u stran, které to s jeho podporou nemají zatím vyjasněné. K jednání o podpoře menšinového kabinetu se obratem přihlásili komunisté, kteří v Babišových kauzách „ctí presumpci neviny“. Další na řadě je ČSSD – respektive její voliči, protože vedení strany se před únorovým sjezdem k jednoznačnému ano nebo ne odhodlá jen těžko. Každý z dua Zeman–Babiš hraje svou hru.

Babiš tvrdě využívá výhodu prezidentské volby a staví svůj druhý kabinet na půdorysu ANO plus ČSSD s podporou komunistů – což je varianta preferovaná Zemanem. A stávající prezident hraje dokonalou kartu luxování hlasů, kde se dá. Hodit se bude každý.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org