Mirek Topolánek - kandidát na prezidenta České republiky ve volbách 2018

Mirek Topolánek jako kandidát na prezidenta

Mirek Topolánek jako kandidát na prezidenta Zdroj: ČTK

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek a Ivan Langer
Mirek Topolánek
Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
11
Fotogalerie

Mirek Topolánek svoji kandidaturu na prezidenta České republiky oznámil těsně před uzavřením kandidátek na začátku listopadu 2017. K tomuto kroku ho měla přivést tisková konference, na které současný prezident Miloš Zeman slíbil vítězi voleb Andreji Babišovi první i druhý pokus na sestavení vlády.

Volby

Topolánek kandiduje na základě podpisů deseti senátorů. Někteří právníci a politici platnost kandidatury zpochybnili, protože někteří ze senátorů vedle Topolánka podepsali kandidátní listinu i pro jiné kandidáty. Ministerstvo vnitra ovšem trvá na svém výkladu, podle něhož je takový postup možný.

Topolánek pro svoji kandidaturu založil novou stránku na sociální síti Facebook, už v září si založil profil na Twitteru.

Topolánek na tiskové konferenci při oznámení své kandidatury:

Video placeholde

Topolánek: „Nejsem králík z klobouku. Musel jsem se vyhrabat ze dna“ • Vera Renovica, Zuzana Štichová, Aleš Brunclík


Čtěte rozhovor s Mirkem Topolánkem na webu časopisu Reflex >>>


Rodina

Manželkou Mirka Topolánka je někdejší politička z ODS Lucie Talmanová. Topolánkovi v roce 2007 porodila syna Nicolase, v roce 2010 měli svatbu. Z předchozího manželství s Pavlou Topolánkovou má děti Petru, Janu a Tomáše.

Životopis

Po studiích na strojní fakultě Vysokého učení technického v Brně pracoval jako projektant v ostravské OKD, později v Energoprojektu Praha. V oblasti energetiky zůstal činným i po revoluci, kdy byl jedním spoluzaložil společnost VAE.


Vše o kandidátech na prezidenta čtěte zde >>>


Do ODS vstoupil v roce 1994. Po angažmá v Senátu se v roce 2002 stal předsedou strany. Ta o čtyři roky vyhrála volby do Poslanecké sněmovny po ostrém souboji s Českou stranou sociálně demokratickou, kterou v té době vedl Jiří Paroubek.

Po neúspěšných jednáních Topolánek složil menšinovou vládu, která ale zůstala bez důvěry dolní komory. Druhý pokus o sestavení vlády se mu podařilo díky dvěma “přeběhlíkům” z ČSSD, kteří si při hlasování o důvěře opustili jednací sál.


Vše o prezidentských volbách čtěte zde >>>


Jeho kabinet prosadil reformu veřejných financí a podporoval výstavbu amerického radaru v Brdech. V březnu roku 2009, uprostřed českého předsednictví v Radě Evropské unie, mu byla parlamentem vyslovena nedůvěra. Topolánek v dubnu 2010 rezignoval na post předsedy ODS v dubnu 2010 kvůli kontroverzním vyjádřením pro časopis LUI.

Už rok předtím jeho politickou image poškodila aféra, při které byl v Toskánsku nafocen při setkání s dalšími politiky, lobbisty a podnikateli. Fotografie z přístavu Monte Argentario médiím poskytl někdejší ředitel šéf rozvědky Karel Randák, který spolupracoval s Andrejem Babišem. Známý je také jeho zdvižený prostředníček, kterým v Poslanecké sněmovně údajně oznamoval Miroslavu Kalouskovi, “že je jednička”.

Po odchodu z politiky se expremiér pracovně vrhl do soukromého sektoru a podnikání, zejména v oblasti energetiky. Vrátil se do čela skupiny VAE Controls, stal se předsedou Teplárenského sdružení.

V prosinci 2014 se stal manažerem slovenského přepravce Eustream. Tato společnost patří Energetickému a průmyslovému holdingu, který patří podnikateli Danielu Křetínskému (ten je zároveň spolumajitelem vydavatele deníku E15 - pozn. red.). Založil také investiční skupinu European Capital Partners Investments (ECPI), po dvou letech ale svůj poloviční podíl prodal. Topolánek investoval i do fotovoltaiky, Kutnohorského pivovaru nebo realit. Informace o tom, jak se vyvíjejí průzkumy předvolebních preferencí a jaké jsou Topolánkovy šance na zvolení hledejte zde.


Další profil Mirka Topolánka čtěte na serveru Blesk >>>