Topolánkovi na kampaň nepřispějeme, říká Fiala. Rozdrobení protikandidátů Zemana se ale nebojí

Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: Anna Vacková, E15

Předseda ODS Petr Fiala
Petr Fiala
Petr Fiala
Petr Fiala
5
Fotogalerie

Když na poslední chvíli oznámil svůj vstup mezi prezidentské kandidáty Mirek Topolánek, označila ho ODS – strana mezi jejíž významné osobnosti politik patřil – za významného hráče, který může ohrozit mocenský pakt Babiš-Zeman. Ač strana mluví o důležitosti prezidentských voleb, vlastního kandidáta nepostavila. „My sledujeme politický cíl a tomu se podřídila naše strategie. Nedospěli jsme k závěru, že bychom měli postavit do této volby kandidáta v dresu ODS, který by měl reálnou šanci porazit Miloše Zemana,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ předseda ODS Petr Fiala.

Na kulatém stolu jste diskutovali s Piráty. Co vám schůzka konkrétně přinesla?

Nakonec jsem rád, že se jednání uskutečnilo. Pozvání jsme přijali, protože se nebráníme žádnému jednání. Kromě nás se zúčastnila i TOP 09 a Starostové. Shodli jsme se na některých věcech, které jsou pro nejbližší budoucnost velmi důležité. Například na tom, že chceme navýšit počet členů výborů - konkrétně tří: mandátového a imunitního, bezpečnostního a volební komise – tak, aby v nich byly zastoupeny všechny politické strany v Poslanecké sněmovně.

To pokládáme za důležité. Třeba u mandátového a imunitního výboru, který jedná neveřejně, a členové jsou často seznamováni s materiály, o kterých pak ani nemohou mluvit, by bylo nesprávné, kdyby tam každá strana neměla zastoupení. Počet členů by měl být navýšen na osmnáct.

Druhá věc je ta, že považujeme pro opozici za podstatné, aby byla paritně zastoupena v komisích, které kontrolují bezpečnostní služby. Role opozice tu má být silná, tímto směrem povedeme další jednání. Mluvili jsme také o předsedovi Poslanecké sněmovny. Znovu jsme připomenuli a rozvedli naše argumenty. Uvidíme, kam se budou uvažování dalších politických stran v příštích dnech ubírat.

Vy jste deklarovali, že místo předsedy chcete pro ODS. Strany jako SPD, Piráti nebo komunisté ovšem uvedly, že by podpořily Radka Vondráčka (ANO). Posunulo se vaše vyjednávání?

Do 20. (20. listopadu proběhne ustavující schůze sněmovny – pozn. red.) je ještě čas a situace se mění. A myslím, že všichni vidí, co se tady odehrává. Existuje tu jasný mocenský pakt Zemana s Babišem, chystá se jednobarevná vláda, hnutí ANO ani žádnou většinu – rozhodně ne veřejně a srozumitelně – nevyjednává. Podle tvrzení všech stran s nikým o žádné podpoře své vlády nejedná. Jsme tu ve velmi neobvyklé situaci, a o to důležitější je role předsedy Poslanecké sněmovny. Především kvůli té jedné pravomoci, kterou je třetí pokus při jmenování premiéra.

Věřím, že nad tím budou ostatní politické strany uvažovat a uvidíme, k čemu dospějeme do ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Naše nabídka platí. Jsme přesvědčeni, že to je správná cesta a že předseda druhé nejsilnější strany by měl být předsedou parlamentu, aby parlament mohl důstojně a kvalitně plnit všechny své funkce, včetně té kontrolní.

Co stranám můžete za podporu nabídnout?

Možná to vypadá zvláštně, ale my za to nic nenabízíme. Nabízíme, ale neobchodujeme s tím. Jsme přesvědčení, že to je správné a že hrozba třetího pokusu a možnosti, že bude mít Andrej Babiš bianko šek, ať si sestavuje jakékoliv vlády, které nezískávají důvěru a vládne pořád dál a dál, jsou samy o sobě dostatečným důvodem, aby předsedou Poslanecké sněmovny byl předseda nejsilnější opoziční strany.

To, že se vlastně už na tom trochu ukáže, které strany spíše spolupracují s ANO a které jsou jasně opoziční, je také zjevné. Uvidíme, kam se jednání posunou. Jsme připraveni se znovu scházet se všemi politickými stranami, bavit se o tom, jak má být uspořádaná poslanecká sněmovna a přinášet argumenty.

Mluvili jste také o vedení výborů?

Téma to samozřejmě je. My jsme sami řekli, jaké jsou naše priority: školský, bezpečnostní nebo obranný, ústavněprávní výbor a volební nebo mediální výbor. Ostatní strany také říkají své priority. Debata určitě ještě poběží. Je to neuvěřitelně komplikované právě proto, že není jasná většina a podpora vlády. Některé zvyky, které tady byly v minulosti a které jsou dobré, se pak těžko naplňují.

Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>

Možná víc než předseda výborů je důležitý počet členů. Lze to vidět na příkladu mandátového a imunitního výboru. Představme si, že by se třeba uskutečnil návrh na snížení počtu členů tohoto výboru na jedenáct. Vzhledem k tomu, jak se poměrným způsobem rozdělují mandáty, tak by to mohlo dopadnout tak, že hnutí ANO bude mít pět členů. A pak bude stačit jeden, který s nimi bude hlasovat, a máme rozhodnutí výboru.

Mluvíte o sobě jako o opoziční straně. Za vás tedy stále platí, že se s Andrejem Babišem nechcete domluvit na vládním angažmá?

My se nemůžeme domluvit, protože důvody, pro které jsme ho odmítli už před volbami, trvají. A my jsme voličům něco slíbili. Rozumíme rozhodnutí voličů tak, že Andrej Babiš se má pokusit sestavit vládu a my máme být silnou opozicí. K tomu jsme dostali mandát. Nedovedu si představit, že bychom udělali kompromis a šli do vlády s Andrejem Babišem.

Ne že bych si nedovedl představit udělat nějaký kompromis, ale tohle by bylo v rozporu úplně se vším, co je pro nás důležité a co jsme slibovali. Uvědomme si, že nadále trvají problémy kolem osoby Andreje Babiše, dva klíčoví představitelé hnutí jsou podezřelí ze závažného trestního činu, i když se těší nově nabyté imunitě. Hnutí ANO říká, že přes EET nejede vlak. Vzpomeňme si, co se dělo s finanční správou, že se tu „klekalo“ na firmy. To nemůžeme mávnutím ruky hodit za hlavu.

To, co mě překvapuje, je to, že hnutí ANO se zjevně nesnaží žádnou většinu vytvořit. Já jsem velmi pečlivě poslouchal, co říkali představitelé jiných stran. A jsou tu strany, které takto jasně jako my svůj postoj nedeklarovali, ani před volbami ani po nich. Ale všichni říkají: nám nikdo nic nenabízí, s námi o většině nejedná. A to není v parlamentní demokracii možné.

Někteří by se nechali podle vás přesvědčit? Kromě SPD všichni po volbách tvrdí, že do vlády s ANO nechtějí.

Některé strany deklarovaly, že za určitých podmínek by o tom jednaly, že to nesmí být s Andrejem Babišem a podobně. Ty podmínky jsou různé. Ale já nebudu doporučovat ani Andreji Babišovi ani dalším, co mají dělat. Jenom konstatuji, že to, že se tu vítěz voleb, který dostal necelých třicet procent, chová, jako by měl padesát, je neobvyklé. A nesnaží se mít sto jedna poslanců.

Já přitom ještě říkám: nedělejme paniku, netlačme všechny do něčeho, je pár dnů po volbách. Když se podíváme do Německa, tam měli volby o měsíc dříve a teď teprve budou pomalu uzavírat předběžná jednání. Zase tolik se toho neděje. To, co je tu ale divné, je to, že už se tu sestavuje vláda, která si vůbec neříká o většinu.

Nenahráváte paktu Babiš-Zeman i vy jako ODS tím, že nechcete do spolupráce s ANO? Zemanova role tím roste.

Toto je v podstatě jen mediální hra, kterou vytváří hnutí ANO. My jsme jasně řekli, že do vlády s ANO nepůjdeme a uvedli jsme důvody. To, že se tu vytváří tlak: když vy nepůjdete, tak my budeme muset jít s jinými, to je prostě nesmysl. Nejlogičtější by bylo, kdyby pokračovala současná vládní koalice.

Přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>

Ty strany si nějak rozuměly, dělaly společně věci, s nimiž jsme my nesouhlasily. Teď mají ANO, ČSSD a KDU-ČSL - byť v úplně jiných poměrech - většinu ve sněmovně. Tak by hnutí ANO mohlo zkusit oslovovat je. Zkouší to? Ty strany říkají, že ne. Neříkám, že by s ním šly. Ale ani tento logický pokus nenastává.

Co je podle vás za spojenectvím Babiše a Zemana? Je za tím dohoda, že ANO nepostaví prezidentského kandidáta, nebo i něco jiného?

Myslím, že tam je hluboké mentální spojení. Je to mocenský pakt. Nechci spekulovat o všech detailech. Mě ani tolik nezajímá proč, mě zajímá, že to je. Vidíme to každý den téměř v přímém přenosu.

Hnutí ANO nepostavilo kandidáta. Současně pan prezident vypsal ustavující schůzi tak, aby byla až po uzavření kandidátních listin… Takto můžete spekulovat donekonečna.

Zásadní je tedy i podle vás prezidentská volba. Proč tedy ODS nepostavila vlastního kandidáta?

My sledujeme politický cíl a tomu se podřídila naše strategie. Vyhlásili jsme to už před dlouhou dobou: Miloš Zeman nemá pokračovat na Pražském hradě po prezidentské volbě. Nedospěli jsme k závěru, že bychom měli postavit do této volby kandidáta v dresu ODS, který by měl reálnou šanci porazit Miloše Zemana. A nám jde o to, aby byl poražen. Rozhodli jsme se pro jinou strategii.

Vlastně se chováme jako ostatní politické strany, které také nestaví kandidáta. Necháváme na našich voličích, koho podpoří v prvním kole. Jsme připraveni v druhém kole dát doporučení pro podporu proti Miloši Zemanovi. Počkejme ale, jak se volby vyvinou. Viděli jsme, že na poslední chvíli do nich vstoupil podle mě vážný kandidát.

Dokončení rozhovoru najdete na serveru Info.cz >>>


Přečtěte si, jak si pro volby vyřídit voličský průkaz >>>