Sedláci podpořili Drahoše čestnou jízdou traktorů. Zeman škodí venkovu, tvrdí

Drahoše podpořili sedláci

Drahoše podpořili sedláci Zdroj: ČTK

Drahoše podpořili sedláci
Drahoše podpořili sedláci
Drahoše podpořili sedláci
Drahoše podpořili sedláci
Drahoše podpořili sedláci
10
Fotogalerie

Prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše ráno do Prahy přijeli podpořit sedláci z Asociace soukromého zemědělství České republiky. Zorganizovali čestnou jízdu 25 traktorů, kterou Drahoše doprovodili z pražských Lysolají, kde bydlí, na Vítězné náměstí. Současný prezident Miloš Zeman, který je v nadcházející volbě Drahošovým protikandidátem, podle zástupců asociace dlouhodobě škodí tradičnímu českému venkovu. V Drahošovi sedláci vidí příležitost ke změně. Naopak Potravinářská komora ČR by si přála, aby na Pražském hradě byl znovu Zeman.

"Vzhledem k tomu, že jsme absolvovali několik setkání s kandidáty na prezidenta ČR, nakonec i s panem Drahošem minulý týden na farmách, tak si myslíme a jsme přesvědčeni, že to bude vhodný kandidát pro to, aby svoboda českých sedláků byla i nadále zachována," řekl dnes novinářům předseda asociace Josef Stehlík.

Drahošovy názory se podle něj ztotožňují se zájmy českých sedláků. Zemanovi naopak vytýkají, že podporuje velkoprůmyslové zemědělství, které podle nich škodlivě působí na krajinu, půdu i venkov jako celek.

Vše o druhém kole prezidentských voleb čtěte zde >>>


Drahoš dnes podporu soukromých zemědělců uvítal. "Já doufám, že to řidiči (v pražské ranní špičce) na tu chvíli přežijí, že se to neotočí proti mně," dodal.

Kolona traktorů ozdobených českými vlajkami a nápisy "Venkov volí Drahoše" a "Zvolme změnu" vyjela z Lysolají po 09:00 a na Vítězném náměstí byla zhruba za 20 minut. Traktory doprovázela policie, provoz se za tu dobu výrazně nezkomplikoval.

Se Zemanem mají sedláci podle Stehlíka špatné zkušenosti jak ve funkci hlavy státu, tak i dříve coby s předsedou vlády. Domnívají se, že Zemanova vláda v letech 1998 až 2002 zbrzdila rozvoj soukromých farem a zvýhodnila nástupnické podniky jednotných zemědělských družstev (JZD).

Soukromým zemědělcům také vadí, že Zeman v roce 2014 vyznamenal bývalého ministra zemědělství v předlistopadové komunistické vládě Miroslava Tomana a bývalého šéfa slušovického JZD Josefa Čubu. Kritizují rovněž některá dřívější rozhodnutí jeho vlády, například systém cukerných a mléčných kvót. Novela transformačního zákona bývalých JZD podle nich zabránila navrácení asi 15 miliard korun původním vlastníkům.

Potravinářská komora naopak podpořila Zemana, který podle ní soustavně podporuje české výrobky. Zeman se také zasadil o uzavření potravinářských kontraktů v zahraničích, pomohl i na trzích, jako je Rusko nebo Čína, uvedla. Komora si společně se Zemanem také přeje ukončení ruských sankcí.

Prezidentem komory je Miroslav Toman, který byl ministrem zemědělství v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka. Toman, syn Zemanem vyznamenaného ministra předlistopadové vlády, je také v poradním týmu současného prezidenta.

Asociace soukromého zemědělství ČR má 6500 členů sdružených ve 41 regionálních a sedmi členských organizacích. Jejich podniky obhospodařují zhruba 40 procent zemědělské půdy v Česku a podílejí se přibližně čtvrtinou na zemědělské produkci.

Profily kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš

Drahoš a Zeman se dnes večer utkají v České televizi v závěrečné prezidentské debatě. Druhé kolo voleb se bude konat v pátek a v sobotu.

Informace před druhou prezidentskou televizní debatou najdete zde >>>

5 zajímavostí o prezidentské debatě >>>