Zeman zaostal za očekáváním, šanci na vítězství má Drahoš, napsal polský list Gazeta Wyborcza

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Výsledek Miloše Zemana "zaostal za očekáváním, (Jiří) Drahoš má šanci vyhrát", napsal dnes na svém webu polský list Gazeta Wyborcza o prvním kole prezidentských voleb v Česku. Polské vydání týdeníku Newsweek naopak v obsáhlém článku míní, že Zemanovy vady nevadí těm českým voličům, kteří se chtějí pomstít elitám a Pražákům. Newsweek dodal, že stávající prezident, usilující o znovuzvolení, získal sotva 39 procent hlasů a za dva týdny se s ním utká Jiří Drahoš, "jehož šance vyhrát nyní značně vzrostly".

"Výsledek nynějšího prezidenta musel být pro jeho štáb nemalým překvapením. Dosud mu totiž průzkumy dávaly drtivou převahu nad Drahošem," upozornil zpravodaj listu Gazeta Wyborcza. Dodal, že těsně před volbami pozorovatelé nevylučovali, že Zeman může vyhrát už v prvním kole, za podmínky nízké volební účasti. To se ale nestalo: k urnám přišlo skoro 62 procent voličů, tedy více než před pěti lety.

Zemanovi dokonce nepomohla v závěru kampaně ani podpora Andreje Babiše, který na podzim vyhrál parlamentní volby a kterého Zeman před pár týdny jmenoval premiérem. Podle autora komentáře nelze vyloučit, že Babišova podpora se ukázala být medvědí službou a že toto spojenectví Zemanovi uškodilo, zvláště ve světle zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), vyšetřujícího nesrovnalosti při udělení unijní dotace pro Babišovu firmu. Prezident Zeman ale přislíbil, že i tak Babišovi svěří druhý pokus vytvořit vládu. Znalci ústavy si nejsou jisti, zda prezidentovo počínání je v souladu se základním zákonem, podotkla Gazeta Wyborcza.

"Na Zemana padá stín nejen politického spojenectví s Babišem, ale i blízké styky s ruským byznysem," píše deník a připomíná prezidentovy výroky o uznání anektovaného Krymu za součást Ruska, tvrzení, že Rusko neposílá své vojáky do Donbasu, či to, že Zemana obklopují poradci provázaní s ruským byznysem a že navštěvuje konference pořádané ruskými oligarchy.

Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>

Gazeta Wyborcza na závěr usoudila, že Drahoš se zdá být favoritem druhého kola.

"Zločiny, alkohol, korupce. Morálka v politice Čechy nezajímá," nadepisuje svůj článek polská verze týdeníku Newsweek, předpovídající ještě před závěrem prvého kola, že "za chvíli se funkce prezidenta chopí člověk proslulý alkoholovými přešlapy, nadbíháním Putinovi a vulgárními nadávkami".

A to Miloš Zeman - protože o něm je podle autorky řeč - měl už celé funkční období a působení v křesle premiéra na to, aby své sklony předvedl v plné kráse. Za vady je ovšem může považovat jen pozorovatel polské politiky, Čechům nevadí. "Češi jsou velmi pragmatičtí. Popravdě řečeno, většinu lidí zajímá jen koryto a sklenice piva," dodává názor znalce české reality Aleksandera Kaczorowského: Na rozdíl od Poláků nemají Češi rádi příliš mnoho ideologie v politice. Nezajímá je, zda politika bude vznešená a morální, jak je učil Václav Havel. Co víc, premiér ani nemusí mít smysluplný program, stačí pokud bude efektivní.

Informace o druhém kole prezidentských voleb naleznete zde >>>

Časopis připouští, že největší šance na prezidentské křeslo by měl mít Jiří Drahoš, má však velkou vadu: je nudný chemik a jeho volba by neumožnila utřít nos přechytralým Pražákům, vysedávajícím v kavárnách. Zato zvolení Zemana by - po výběru Babiše premiérem - bylo doplněním pomsty na elitách za léta sociálního příkoří. Zeman a Babiš jsou totiž v jistém smyslu marketingovými produkty bez idejí pro lidi, kteří mají dost demokracie a Evropské unie - a v tomto kontextu odcházejí Zemanovy vady a podivínství do pozadí.