Česko nepodléhá populismu, pochvalují si výsledek voleb na sítích tuzemští podnikatelé

Volební štáb kandidáta Petra Pavla v 1.kole prezidentských voleb

Volební štáb kandidáta Petra Pavla v 1.kole prezidentských voleb Zdroj: E15 Michael Tomeš

Michal Šnobr je s výsledkem voleb spokojen. Ve druhém kole podpoří Petra Pavla.
Michal Horáček pochválil Danuši Nerudovou za „energickou a pro mnohé inspirativní kampaň“.
Bývalý šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra varuje, že Babiš ve druhém kole zneužije válku na Ukrajině.
Letošní volby podle Václava Muchny z Y Softu ukázaly, že Češi nepodléhají populismu.
Jan Palaščák ze skupiny Amper přiznal, že ve volbách hlasoval pro Petra Pavla.
6
Fotogalerie

Z prvních reakcí na sociálních sítí vyplývá, že většina osobností českého byznysu je s výsledkem prvního kola prezidentských voleb spokojená. Podnikatelé podporovali zejména občanské kandidáty Petra Pavla a Danuši Nerudovou, jejíž voliči budou ve druhém kole hlasovat proti Andreji Babišovi (ANO).

ONLINE: Prezidentské volby 2023 >>>

„Veřejně jsem podporoval Petra Pavla. I tak chci ovšem říct, že Danuše Nerudová vedla dobrou, energickou a pro mnohé inspirativní kampaň. Nemluvě o tom, že toho, kdo svede finálový zápas s Andrejem Babišem, tedy pana Pavla, po oznámení výsledků jasně podpořila. Všechna čest,“ napsal na Twitteru spoluzakladatel sázkové kanceláře Fortuna a neúspěšný kandidát z prezidentských voleb v roce 2018 Michal Horáček. 

V podobném duchu se vyjádřil také investor a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr. „Padají dotazy, zda půjdu volit ve druhém kole generála Pavla. Myslím, že to je jasné. Automaticky, bez jakýchkoli pochyb a s radostí,“ uvedl.

„Na druhém kole prezidentských voleb bude fajn, že tohle ‚velké‘ představení Andreje Babiše budeme moci snad definitivně ukončit,“ doplnil později Šnobr.

„Od Danuše Nerudové jsem ve voličské podpoře přeběhnul ke generálu Pavlovi už před rokem. Za reakci na volební výsledek si ale Nerudová zaslouží velké uznání,“ přidal se zakladatel energetické skupiny Amper Jan Palaščák. 

K volbám se vyjádřil i výkonný ředitel nadnárodní softwarové společnosti Y Soft a známý sponzor politických stran Václav Muchna. „Volby sledujeme z letadla. Česko ve druhých volbách v řadě ukázalo, že nepodléhá populismu v takové míře jako okolní státy. Už podruhé v krátké době jsem na Čechy hrdý,“ pochvaluje si Muchna na LinkedInu.

Zároveň připomněl, že volby ještě neskončily. „Teď je naším úkolem neusnout na vavřínech a zachovat mobilizovanou zemi ve druhém kole. Pokud udržíme účast, demokracie zase jednou vyhraje,“ myslí si Muchna. 

Investor a bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra, který se dříve na Twitteru přihlásil k podpoře Nerudové, varuje před zákeřnou taktikou, jakou podle něj na Pavla ve druhém kole chystá Babišův tým. Prý k porážce svého soupeře zneužije válku na Ukrajině.

„Podpora Ukrajiny poslouží jako uprchlíci v minulé prezidentské volbě. Andrej to použije na 120 procent. Budou to těžké dva týdny a výsledek je absolutně otevřený. Každý demokrat, který za dva týdny zůstane doma, aktivně volí Babiše,“ je přesvědčený Vávra.