Putin ještě nemá vizi kampaně pro prezidentské volby. Dobrých nápadů je prý hodně, těžko se vybírá

Vladimir Putin v dokumentu Olivera Stonea

Vladimir Putin v dokumentu Olivera Stonea Zdroj: The Putin Interviews

Vladimir Putin v dokumentu Olivera Stonea
Vladimir Putin v dokumentu Olivera Stonea
Vladimir Putin v dokumentu Olivera Stonea
Vladimir Putin v dokumentu Olivera Stonea
Vladimir Putin v dokumentu Olivera Stonea
20
Fotogalerie

Kremlu se ještě nepodařilo vytvořit "obraz budoucnosti", který by ruský prezident Vladimir Putin mohl představit v předvolební kampani v prezidentských volbách plánovaných na příští rok. Ruskému listu Vedomosti to potvrdil zdroj blízký administrativě prezidenta. Tématem se už údajně zabývá desítka skupin různých odborníků.

Kampaň by měla nastínit politické cíle nového volebního období pro různé sociální skupiny. Podle zdroje listu v jejím čele stojí triáda hesel "spravedlnost, úcta, důvěra", která by měla popisovat principy rozvoje Ruska.

Obrazem budoucnosti se podle zdroje z administrativy zabývá desítka skupin s různými odborníky, mezi nimi například Centrum strategického rozvoje bývalého ministra financí Alexeje Kudrina, děkan ekonomické fakulty Moskevské státní univerzity Alexandr Auzan nebo ředitel největší ruské banky Sberbank German Gref.

"Konceptů je velmi mnoho a jsou natolik rozdílné, že je těžké je propojit - což znamená, že je to těžké (vytvořit jednotný obraz) ne proto, že nemáme dobré nápady, ale protože jich máme moc," uvedl zdroj listu.

Rusko stále ještě prochází hospodářskou krizí, která souvisí s i konfliktem na východě Ukrajiny a vzájemnými sankcemi mezi Ruskem a Západem. Kreml navíc znepokojuje stále sílící nespokojený hlas ruské mládeže, která se v poslední době aktivněji účastní protivládních protestů.

"Podstata je v tom najít cestu z tísnivého pocitu, že vše končí a ke všemu velmi špatně. Indikátory žebříčku popularity prezidenta nic neukazují vzhledem k tomu, že hodnotí situaci bez alternativy: je to jako měřit popularitu sardinek naložených v rajčatovém protlaku v obchodě, který nic jiného neprodává," cituje list politologa Gleba Pavlovského.

Kreml podle Pavlovského hledá "obraz budoucnosti", který by bylo možné představit jako hezký obrázek, protože ještě stále nepochopil charakter této krize. "Hledají snímek pro předvolební televizní seriál. Nejde o budoucnost, ale o to najít důvody, proč by měl Putin vůbec kandidovat, když jeho nynější volební období končí smutkem," uvedl odborník.

Podle politologa prezidentův tým představí banální koncept, postavený na faktoru strachu nebo nějakém dárku od Putina. Pavlovskij také uvedl, že v zemi v současné době neexistuje problém, k jehož vyřešení je Putin potřeba.

"Předvolební kampaň se tak stává úsilím o zachování jeho (Putinova) blízkého kruhu," dodal odborník.