ANO chce v čele financí nahradit Babiše jeho náměstkyní Schillerovou

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Babiš o vládní krizi: Je to moje poprava v přímém přenosu, chtějí mě dostat do basy!
Kandidátka na ministryni. Alena Schillerová by mohla nahradit Andreje Babiše v čele financí.
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Předsedu hnutí ANO Andreje Babiše by v křesle ministra financí mohla nahradit jeho náměstkyně na ministerstvu Alena Schillerová. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek České televizi řekl, že jméno Schillerové v této souvislosti zaznělo na dnešním jednání lídrů koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Totéž potvrdil i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Podle něj ale koaliční partneři hnutí ANO nepovažují návrh za relevantní, počkají, až přijde oficiální cestou.

"My v tuto chvíli diskutujeme o nějakých návrzích. Je pravda, že tam (na jednání koalice) zaznělo jméno paní náměstkyně Schillerové jako odborníka, který vlastně 30 let pracuje ve finanční správě," řekl ČT Faltýnek.

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na jednání vládních stran už vyzval ANO, aby jméno Babišova případného nástupce poslalo písemně, aby se s navrženým mohl setkat. Odmítl ale novinářům potvrdit, zda jde o Schillerovou (53).

Lídři koaličních stran se ráno sešli ve Strakově akademii, aby jednali o východisku ze současné vládní krize. ČSSD trvá na konci ministra financí Babiše, jehož odvolání navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi premiér. Po skončení zhruba dvouhodinového jednání Bělobrádek uvedl, že ANO vyzvalo ČSSD, ať vypoví koaliční smlouvu. Sociální demokraté to ale odmítli.

Ministr financí současně vyloučil, že by mohl rezignovat, hnutí ANO však současně přišlo se jménem možného nástupce, pokud by prezident vyhověl návrhu premiéra na Babišovo odvolání, dodal Bělobrádek.

Video: Jak se ANO staví k vládní krizi:

Video placeholde

Babiš o vládní krizi: Je to moje poprava v přímém přenosu, chtějí mě dostat do basy! • Petr Soukup

Alena Schillerová se celý profesní život věnuje daním

Vizitka dosavadní náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové (53), která by se mohla stát nástupkyní Andreje Babiše v čele úřadu:

Datum a místo narození: 18. března 1964 v Brně

Vzdělání: vystudovala právnickou fakultu dnešní Masarykovy univerzity (JUDr., 1988), kde získala i titul PhD. (2000)

Současná funkce: náměstkyně ministra financí pro daně a cla (od ledna 2016)

Kariéra: celý profesní život se věnuje daňové problematice, v roce 1991 začínala jako právnička na finančním úřadě Brno-venkov, kde v roce 2006 usedla až do ředitelského křesla; od ledna 2013 do června 2014 působila jako zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského finančního úřadu, poté byla rok a půl ředitelkou odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství

Ostatní:

- Náměstkyní ministra Babiše se stala poté, co z ministerstva financí odešla její předchůdkyně Simona Hornochová. Zvítězila ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnili tři kandidáti.

- Její dcera Petra Rusňáková je členkou hnutí ANO, v komunálních volbách na podzim 2014 byla zvolena do brněnského zastupitelstva a následně se stala radní se zaměřením na marketing a cestovní ruch. Podle médií má v jihomoravském hnutí ANO významné postavení i Schillerové zeť David Rusňák, který vlastní finanční skupinu DRFG, podnikající v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství. Týdeník Euro uvedl, že Rusňák daroval hnutí ANO před komunálními volbami 1,5 milionu korun, jeho manželka věnovala celostátnímu hnutí 200 tisíc.