ANO už má mít náhradu za Teličku. Mluví se o předním diplomatovi

Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: Anna Vacková, E15

Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
5
Fotogalerie

Hnutí ANO ví, koho by v případě, že by Pavel Telička rezignoval na křeslo europoslance, vyslalo místo něj do Evropského parlamentu. Na základě zjištění redakce INFO.CZ by měl tým stávajících europoslanců za ANO doplnit špičkový diplomat Ivan Jančárek, který v současné době působí na Ministerstvu zahraničních věcí. 

Europoslanec Pavel Telička se k tomu, zda se vzdá křesla v Evropském parlamentu, kam byl v roce 2014 zvolen jako jednička na kandidátce hnutí ANO, zatím nevyjádřil – tiskový brífink plánuje na zítra. Hnutí ANO Andreje Babiše, s nímž se Telička včera po vleklých sporech kvůli směřování zahraniční a evropské politiky definitivně rozešel, má ale i tak v záloze jiného muže, kterého by v případě potřeby vyslalo do Bruselu a Štrasburku.

Podle zjištění redakce INFO.CZ, které potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů z Evropského parlamentu, by jím měl být špičkový kariérní diplomat Ivan Jančárek, který v roce 2014 za ANO kandidoval do Evropského parlamentu na pátém (už nepostupovém) místě.

Jančárek redakci napsal, že v „současné době nepovažuje za nutné se k uvedenému tématu vyjadřovat“. Jančárek nyní působí na Ministerstvu zahraničních věcí, kde vede Odbor států subsaharské Afriky a je zástupcem náměstka.

V minulosti byl velvyslancem v Dánsku a Brazílii a na Ministerstvu zahraničí vedl z pozice vrchního ředitele Sekci Evropské unie. Působil také v delegaci pro vyjednávání o vstupu České republiky do EU.

Za hnutí ANO byli v roce 2014 zvoleni čtyři europoslanci a europoslankyně. Kromě Pavla Teličky také Petr Ježek, Dita Charanzová a Martina Dlabajová.

Kromě Dlabajové, která do Evropského parlamentu odcházela z místa předsedkyně Krajské hospodářské komory Zlínského kraje, všichni v minulosti působili na Ministerstvu zahraničních věcí.

Text vyšel na serveru info.cz >>>