Babiš nechce do vlády ani s komunisty ani s Kalouskem

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Miroslav Kalousek
Předseda KSČM Vojtěch Filip
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Odešla od Babiše ke Kalouskovi: Nechtěla jsem podporovat diktaturu, říká Zelienková
5
Fotogalerie

Předseda ANO Andrej Babiš vyloučil, že by jeho hnutí po letošních podzimních volbách do Poslanecké sněmovny mohlo sestavit vládu s komunisty či TOP 09. Babiš také řekl, že skládání koalice bude hodně o lidech, existují podle něj i tendence ostatních stran dohodnout se bez hnutí ANO, i kdyby ve volbách zvítězilo. Hnutí by nemělo problém najít odborníky do čela ministerstev, protože ho neomezují některé praktiky jiných stran, dodal Babiš.

TOP 09 vyloučila spolupráci s ANO a komunisty během úterního startu předvolební kampaně. Podle předsedy strany Miroslava Kalouska, který se proti Babišovi často vymezuje a zároveň je terčem jeho útoků, strana nemůže spolupracovat s někým, kdo chce změnit systém parlamentní demokracie. "Na tom jsme stejně, my určitě s komunisty ve vládě nebudeme. A s TOP 09 taky ne," řekl Babiš.

Na šéfa hnutí ANO bude v kampani útočit i ODS. Babiš je vedle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana podle občanských demokratů zosobněním chaosu, cirkusu a ostudy, proti kterým staví svou nabídku ODS. "My takové billboardy dělat nebudeme. Všichni občané této země vědí, co tady ODS a ČSSD udělaly po revoluci, včetně Kalouska," řekl. Kalousek, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a další dlouholetí politici jsou podle něj důvodem, proč v Česku řada věcí nefunguje líp.

Podívejte se na rozhovor s Kristýnou Zelienkovou, která přešla z ANO do TOP 09:

Babiš nechtěl odhadovat, jaký vývoj by mohla mít povolební vyjednávání. "Je to hodně o lidech, já nevím, jak to dopadne. Je tady samozřejmě tendence nás z toho vyloučit tak, jak to dopadlo v Hradci Králové. To riziko, že to postaví všechno proti nám, a tak i dnes mluví ČSSD i ODS, tak to tady existuje," uvedl. V Královéhradeckém kraji vznikla koncem loňského října koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

Také u volební koalice KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí bude podle Babiše o možné spolupráci s ANO rozhodovat hlavně personální obsazení. "To záleží, jací tam budou lidé. Starostové mají určitě dobrý program, my také podporujeme silné postavení starostů v rámci obcí a měst," uvedl.

O programové blízkosti s lidovci byl Babiš přesvědčen při skládání současné vládní koalice. "Ale nakonec to dopadlo tak, že pan Sobotka a (vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel) Bělobrádek si dělali dohody," řekl.

Neobává se, že by se hnutí ANO mohlo v případě vítězství ve volbách dostat do personální nouze při obsazování ministerstev. "To nebude problém. U nás nemusíte sedět 22 let, abyste se stal ministrem nebo premiérem. My jsme nerozdělovali ministerské posty krajským organizacím, jako dělala ČSSD. My tam chceme mít odborníky," uvedl.