Babiš už nemůže dál slovně útočit na agenturu Bison & Rose, rozhodl soud

Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia

Andrej Babiš ve stájích na farmě Čapí hnízdo
Andrej babiš
3
Fotogalerie

Soudní spor šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a agentury Bison & Rose dospěl k prvnímu výsledku. Krajský soud v Praze vydal vůči bývalému ministrovi financí předběžné opatření, na základě kterého nesmí vůči společnosti útočit. V minulosti Babiš častokrát PR agenturu spojoval s ČSSD a označoval ji za ovlivňovatele Ministerstva vnitra a různých médií. Babiš se chce vůči rozhodnutí soudu odvolat. 

Celou záležitost týkající se útoků Andreje Babiše dala agentura k soudu v prosinci roku 2015. Nejprve po politikovi žádala, aby svá slova vůči firmě odvolal, na což Babiš reagoval zamítavě. Agentura se tak rozhodla pro další právní kroky.

„Rozhodnutí považujeme za nezákonné a budeme proti němu podávat odvolání,“ uvedl pro deník E15 Andrej Babiš. Podle něj zasahuje předběžné opatření do práva svobody projevu, zároveň pochybuje o jeho zdůvodnění Krajským soudem. 

Za lživé a manipulativní výroky označila Bison & Rose především ty, které se týkají údajné spolupráce agentury s ČSSD. Pro ni však společnost v současnosti nepracuje, stejně jako neposkytuje služby žádnému aktivnímu politikovi. Poradcem ministra vnitra se však v minulosti stal přímo jeden ze společníků, také proto se celá společnost přestala ucházet o veřejné zakázky.

Agentura se také ohradila vůči tomu, že ji Babiš označil za lobbistickou, ačkoliv takové služby firma nikdy neposkytovala. Podle zástupců Bison & Rose Babišovi v kritice agentury napomáhají také jeho média, která poškozují pověst agentury.

„Není nám příjemné vláčet našeho bývalého dlouholetého klienta po soudech, jeho nemístné výroky na naši adresu však v posledních týdnech zesílily natolik, že je nelze nadále tolerovat,“ uvedl dříve pro Echo24.cz ředitel agentury Roman Šmíd. Poukazoval především na to, že agentura pomáhala Agrofertu ve sporu s polskou společností PKN Orlen.