Milan Chovanec: Čeká nás brutální kampaň. Bude to hra o vše

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Anna Vackova

Jednání zástupců vládních stran v Liberci
Milan Chovanec
Milan Chovanec, čssd
Ministr vnitra Milan Chovanec
Milan Chovanec
9
Fotogalerie

První místopředseda ČSSD, ministr vnitra Milan Chovanec si umí představit několik variant řešení vládní krize.

Jednou z nich je dokončení mandátu současné vlády bez hnutí ANO, která by byla u moci bez důvěry Poslanecké sněmovny. Chovanec upřednostňuje předčasné volby. Přiznává ale, že návrh nemá ve straně většinovou podporu. Pokud se volby uskuteční v řádném termínu, bude podle něj kampaň zatím nejtvrdší, jakou Česko zažilo.

ČSSD neakceptovala, aby na místo ministra financí Andreje Babiše byla navržena jeho náměstkyně Alena Schillerová nebo šéf rezortu životního prostředí Richard Brabec. Vládní krize tudíž pokračuje. Jaké kroky vaše strana plánuje?

U paní Schillerové je obava, že by byla jen převodní pákou Andreje Babiše, který by rezort dál řídil zvenčí. Tatáž obava je u pana Brabce. Čekáme, že ANO navrhne jiného kandidáta nebo kandidátku.

Měl by Babiše vystřídat někdo z ministerstva, aby byl odborně zdatný, jak požaduje premiér Bohuslav Sobotka?

To záleží na rozhodnutí kolegů z ANO.

Dovedete si představit jiného náměstka?

Abych se přiznal, celé vedení rezortu neznám. Vím jen, že náměstkyně za ČSSD je na mateřské dovolené. Je to na ANO.

Prezident Miloš Zeman vzkázal z Číny, že pokud premiér nebude akceptovat Schillerovou, měla by být vypovězena koaliční smlouva. Na místě šéfa hnutí ANO Babiše by to prý už dávno udělal a zahájil razantní předvolební kampaň. Váš názor?

Už jsem to od pana prezidenta slyšel podruhé nebo potřetí. Říkal to i panu Babišovi na schůzce s předsedy koaličních stran v Liberci, kde jsem zastupoval premiéra. A myslím, že mu to neříkal poprvé.

Co když ho Babiš poslechne? Je ČSSD na tuto variantu připravena?

Buď bychom jednali o jiné koaliční smlouvě, nebo bychom vládli bez důvěry Poslanecké sněmovny do říjnových voleb. Nebylo by to nic, co by Česko už v minulosti nezažilo. Rusnokova vláda, kterou jmenoval prezident bez konzultací s politickými stranami, vládla bez důvěry přes půl roku. Vypovězení koaliční smlouvy ze strany ANO by mohlo také znamenat demisi celé vlády. Těch možných kroků je několik.

Co kdyby sněmovna vyslovila menšinové vládě nedůvěru, jak prosazuje opoziční KSČM?

Je otázka, jestli by to podpořil dostatečný počet poslanců. Komunisté hrají opoziční roli, takže mohou navrhnout i rozpuštění sněmovny, aby se mohly konat v červenci předčasné volby. 

Bohumil Pečinka rozebírá smrt vlády a proč to nikdo z účastníků nechce říct nahlas

Video placeholde
Bohumil Pečinka rozebírá smrt vlády a proč to nikdo z účastníků nechce říct nahlas • Martin Bartkovský

Chce ČSSD odchod ANO z vlády, nebo byste raději dokončili mandát společně?

Každá varianta má svá pro a proti. Předčasné volby by mohly být přespříští měsíc. I když ten prázdninový termín není úplně šťastný, je to čistý politický řez, který by krizi ukončil. Samozřejmě jsou tam i velká rizika, například nízká volební účast. Zastávám ale názor, že štěstí přeje odvážným.

Další varianty?

Změnit nominanta ANO na ministra či ministryni financí s tím, že prezident bude tohoto kandidáta jmenovat. Pak by až do voleb pokračovala stávající koalice bez Andreje Babiše. To mu ale rozváže ruce, začne se věnovat předvolební kampani a udělá ze sebe mučedníka. Zatímco my budeme řešit vládní agendu, on bude mít čas na takzvanou politiku na ulici. To by pro ČSSD určitě výhodné nebylo. Třetí varianta je ta už zmíněná, tedy že z vlády odejde celé ANO. Pak je otázka, co by udělali lidovci.

Vy osobně byste zvolil jakou cestu?

Jsem pro předčasné volby, a to přesto, že je veřejnost proti a ani v sociální demokracii nemá tento návrh většinovou podporu. Myslím si ale, že krize by rychle skončila a volby by vymezily nové mantinely, sílu jednotlivých politických uskupení. Problém je v tom, že je málo času. Sněmovna by se musela rozpustit do 25. května a reálná šance, že to udělá, se limitně blíží nule. A dělat předčasné volby v září, když řádné mají být v říjnu, ztrácí z mého pohledu smysl.

Máte z koaličních jednání dojem, že se Babiš se svými ministry drží ve vládě za každou cenu?

Nechtějí být destrukčním prvkem. Znají klasickou politickou poučku, podle níž to ten, kdo rozbije vládu, schytá od voličů. Myslím, že priorita ANO je zůstat ve vládě a zdůrazňovat její úspěchy. Zároveň chtějí umožnit Andreji Babišovi se na čas vzdálit, aby se na jeho kauzy pozapomnělo a po prázdninách se mohl naplno pustit do kampaně. V červenci se chce oženit a oni předpokládají, že letní měsíce jeho problémy uzavřou. Mám na mysli to, že lhal, ovlivňoval svá média a pokoušel se dehonestovat politické oponenty.

Jaký je většinový názor na řešení krize ve vedení ČSSD?

Aby Andrej Babiš odešel z vlády. Důležité je, že po tom, co se stalo na Pražském hradě, má premiér Sobotka ve straně opravdu velmi silnou pozici. I jeho kritici nyní chápou, že musíme táhnout za jeden provaz. Partaj začala více vnímat nebezpečí zvenčí a semkla se. Mnozí podporovatelé Miloše Zemana si začali uvědomovat, co by po volbách mohl znamenat Andrej Babiš v roli premiéra.


Vše o letošních sněmovních volbách čtěte ZDE >>>


Na březnovém sjezdu jste prohlásil, že Zeman má v prezidentských volbách váš hlas jistý. Platí to i teď?

Názory v sociální demokracii jsou po schůzce prezidenta a premiéra na Hradě naprosto shodné. To, co se tam stalo, je nepřijatelné a neprospívá to image hlavy státu. Nikdy jsem se netajil podporou Miloše Zemana, protože vzešel ze sociální demokracie.

Jste stále pro vnitrostranické referendum, které by doporučilo kandidáta na prezidenta?

Pokud nepostavíme vlastního kandidáta, má referendum nebo spíše anketa mezi členy i nadále smysl. Zeptat se členské základny, koho by podpořila, považuji za správné.

Není ČSSD s hnutím ANO a jeho šéfem Andrejem Babišem už natolik rozhádaná, že další povolební spolupráce je už pro vás nepředstavitelná?

Rozhodně si nedokážeme představit být ve vládě s Andrejem Babišem jako premiérem. A vzhledem k tomu, že se nikdo z ministrů za ANO nedistancoval od jeho praktik, je pro mě osobně složitě představitelná jakákoliv spolupráce s celým hnutím. Babiš by neměl v současné ani v příští vládě zastávat žádnou funkci. Je ale možné, že vyhraje volby natolik přesvědčivě, že se nebude muset s ČSSD bavit. Může také zvolit model Kaczynski, kdy bude v čele vlády loutkový premiér ANO řízený svým šéfem. Nevím ale, jestli by to pro tuto zemi bylo dobře.

Váš odpor vůči ANO vyvolaly hlavně ony nahrávky schůzek Babiše s bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem?

Na první dobrou je z těch záznamů jasné, že se pokouší likvidovat politické oponenty pomocí svých médií. Pokud se ANO těchto praktik nevzdá, není demokratické. Jsem velmi zvědav, jak se s tím hnutí vypořádá. Po volbách musí vzniknout funkční vláda, která se nebude hádat, jako jsme to zažili v dobách pánů Nečase a Kalouska. Bohužel naše vláda se takovému fungování místy přibližuje. 

Babiš tvrdí, že snaha vystrnadit ho z vlády je předvolebním divadlem ČSSD, které klesají preference. Proč ho premiér Bohuslav Sobotka neodvolal už dříve, ostatně na vašem březnovém sjezdu jste se v kritice Babiše prakticky všichni shodovali?

Byla chyba, že nebyl odvolán už loni na jaře, kdy vysvětloval kauzu Čapí hnízdo. Upnuli jsme se k vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům a čekali jsme, že brzy rozhodne. Jeho verdikt ale není na stole dodnes. Přiznávám, že se k tomu ČSSD měla postavit. Za určité farizejství ale považuje jednání KDU-ČSL a výroky jejího bývalého předsedy Jiřího Čunka, který nám tuto chybu vytýká. Byli to lidovci, kteří prosadili do usnesení sněmovny, že Andrej Babiš musí podezření z daňových úniků do dubna vysvětlit. Premiér pouze chtěl, aby to dodržel. Je úsměvné, když nám pan Čunek vytýká, že sledujeme jen zvýšení volebních preferencí.

Byl jste u toho, když Babiš vyhrožoval Lubomíru Zaorálkovi svými médii?

To nemohu potvrdit, ale zažil jsem něco podobného. Andrej Babiš mi osobně říkal, že pokud odejde z vlády, začne se věnovat předvolební kampani a naplno využívat svá média a fakticky je řídit. Pak prý uvidíme. Neberu to jako vyhrožování, ale jako fakt. Až nebude ministrem, bude mít spoustu času na kampaň a jistě bude velmi aktivní.

Nyní je Babiš na sociálních sítích v útlumu. Proč?

Jsou plné vtipů, lidé si z něj dělají legraci. Vracejí se k anekdotám z dob komunismu a dosazují ho do nich. To mu samozřejmě nevyhovuje. Sociálním sítím ANO ještě donedávna dominovalo. Začalo se to ale překlápět. Občanská společnost dala jasně najevo, že praktiky na Pražském hradě i ty, co předvádí Babiš, se jí nelíbí. Otázka je, jak dlouho toto vzedmutí bude trvat.

Očekáváte do voleb další aféry?

Na nahrávkách schůzky s novinářem Andrej Babiš řešil diskreditaci mojí osoby nebo osoby ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka. ANO si uvědomuje, že hlavní souboj se povede v září a v říjnu a různé kauzy pravděpodobně spustí v tomto termínu. Kampaň před soubojem o sněmovnu se navíc spojí s prezidentskou. Očekávám, že to bude nejbrutálnější kampaň, jakou jsme zažili. Bude to hra o vše.

Kdo podle vás nahrával Babišovy schůzky s novinářem Markem Přibilem?

Jsem přesvědčený, že to nahrával novinář Přibil nebo byl s někým domluvený. Nahrávky nejsou kvalitní. Kdyby je pořizoval nějaký státní orgán, byly by určitě kvalitnější.

Milan Chovanec (47)

Absolvoval ZČU v Plzni. Do roku 1989 pracoval v bankovnictví, pak podnikal v oblasti obchodu a služeb. Od roku 1997 je členem ČSSD, v letech 2002 až 2010 působil jako plzeňský zastupitel. Pak byl čtyři roky plzeňským hejtmanem. Letos v březnu byl už podruhé zvolen prvním místopředsedou ČSSD. Je ženatý, má dvě děti.