Poslanec Pilný dostal nabídku stát se ministrem financí, ANO rozhodne mezi třemi kandidáty

Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny

Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Zdroj: Anna Vackova/E15

Předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivan Pilný (ANO) dostal nabídku stát se novým ministrem financí. Rozhodnout se musí ještě dnes. Řekl to v pořadu Interview ČT24. Dosavadní šéf státní kasy a předseda ANO Andrej Babiš dnes mluvil o tom, že hnutí nyní může nabídnout tři kandidáty. Jména chce nejprve sdělit premiérovi. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který trvá na Babišově odvolání z vlády, v pondělí odmítl návrh hnutí ANO, aby Babiše v čele ministerstva nahradila dosavadní náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Vedení ANO se dnes v noci bude personálním obsazení resortu znovu zabývat. Babiš už řekl, že by chtěl další kandidáty Sobotkovi představit ve středu.

"Tu nabídku jsem dostal. Samozřejmě rozhodující slovo má předsednictvo hnutí ANO a já jsem se ještě také nerozhodl," odpověděl Pilný na dotaz, zda není kandidátem na nového ministra financí. Dodal, že nikdy netoužil stát se ministrem financí a takové nabídky dostával už v minulosti. "Ale druhá věc je ta, že je potřeba přijmout odpovědnost," řekl.

Vládní mluvčí Martin Ayrer v reakci na Pilného vyjádření ČTK sdělil, že Sobotka dosud žádný nový návrh na ministra financi od hnutí ANO nedostal. "Až jej dostane, bude se jím zabývat," uvedl mluvčí.

Vedení hnutí ANO zvažuje tři kandidáty na ministra financí, Pilný je jedním z nich. Konečný návrh předloží Babiš na středeční schůzce Sobotkovi, její přesný termín a místo ale novinářům po večerním jednání předsednictva neprozradil.

 "My jsme oslovili tři kandidáty na tento post, všichni souhlasili, že by eventuelně zastávali tuto pozici," řekl Babiš. O definitivním kandidátovi rozhodne vedení ANO dnes v noci, jméno ale prozrazovat nebude. "Považuji za slušné, aby pan premiér to slyšel napoprvé ode mě," doplnil Babiš. Se Sobotkou se Babiš ve středu sejde k jednání mezi čtyřma očima.

Předseda ANO předpokládá, že premiér navrženého kandidáta přijme. "Já myslím, že toho kandidáta, kterého navrhneme, nebude mít pan premiér žádný důvod odmítnout. On už dal najevo kritéria, myslím, že ten kandidát bude odpovídat těm kritériím," uzavřel Babiš.