Na Babiše naléhá už i jeho europoslanec Telička, chce vysvětlit nahrávky

Pavel Telička

Pavel Telička

Kandidát hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička
Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš - ilustrační snímek.
Premiér Bohuslav Sobotka na Hradě u prezidenta Miloše Zemana
5
Fotogalerie

Je na místě, aby ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zaujal jednoznačný postoj k nahrávkám, které naznačují, že ovlivňoval média, míní místopředseda europarlamentu Pavel Telička (ANO). Podle něj je třeba vědět, zda Babiš skutečně ovlivňoval média, která mu donedávna patřila, a europoslanec by tyto otázky chtěl s šéfem hnutí probrat osobně.

"Měl by veřejnosti (Babiš) vysvětlit, zda se nahrané rozhovory uskutečnily či nikoliv, z čí iniciativy k nim došlo, jestli se detailně seznámil s informacemi, o nichž se na nahrávkách mluví a jak s nimi případně naložil," míní Telička. Babiš a vedení médií by měly podle něj informovat veřejnost, zda docházelo k jejich ovlivňování z politických důvodů.

Telička také uvedl, že za chaotické pokládá poslední kroky premiéra Bohuslava Sobotky. Ten po čtvrtečním nepodařeném setkání s prezidentem Milošem Zemanem oznámil změnu názoru a ohlásil, že místo své zamýšlené demise předloží hlavě státu jen Babišovo odvolání.

"Dramatická změna premiérova názoru na řešení vládní krize nesvědčí o promyšlené strategii a jen prohlubuje nestabilitu, do níž zemi vede," napsal Telička. Za věrohodné a důvěryhodné nemá - vzhledem k různým kauzám vrcholných představitelů ČSSD - ani to, jak Sobotka své rozhodnutí zdůvodnil.

Politováníhodný je podle místopředsedy Evropského parlamentu také způsob, jakým se k řešení krize postavil Zeman, který "se bohužel nedokázal povznést nad osobní nevraživost vůči premiérovi".

Řadu otázek však podle Teličky vyvolávají právě i nedávno zveřejněné nahrávky, na nichž Babiš údajně hovoří s redaktorem Mladé fronty Dnes. "Měli bychom se dozvědět, jestli příslušné orgány vyšetřují, kdo a proč nahrával vysokého ústavního činitele ČR a jestli se tyto orgány budou zabývat i znepokojivými informacemi, o nichž se na jedné z nahrávek hovoří," uvedl politik hnutí ANO.

Babiš kvůli nahrávkám podal trestní oznámení, k jejich pravosti a obsahu se ale odmítá vyjádřit.

"Zároveň bychom ale měli vědět, zda Andrej Babiš skutečně ovlivňoval média, která mu donedávna patřila," napsal Telička a připomněl, že Babiš se stal politikem mimo jiné kvůli nepřijatelnému stylu vládnutí svých předchůdců. Objektivní pozorovatel musí podle Teličky uznat, že hnutí ANO je pro českou politiku nesporným přínosem.

"Právě proto je ale nutné, aby hnutí a jeho představitelé sami dostáli těm nejvyšším nárokům a očekáváním," myslí si místopředseda europarlamentu.

Video: Sobotka o odvolání Andreje Babiše a konfliktu s Hradem