Nahradit Kalouska? Pekarová raději založí rodinu

Markéta Adamová

Markéta Adamová Zdroj: ČTK

Kalousek se jako ministr financí angažoval v několika kauzách. Například rozpoutal případ státní zakázky ProMoPro v roce 2011 nebo aktivně obhajoval bývalou místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou v kauze nákupu předražených letounů CASA o rok později.
Markéta Adamová
Miroslav Kalousek
4
Fotogalerie

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se nebude ucházet o funkci předsedy strany, kterou nebude na listopadovém sněmu obhajovat Miroslav Kalousek. Serveru Aktuálně.czřekla, že se chystá založit rodinu. 

O Pekarové Adamové se spekulovalo jako o jednom z možných Kalouskových nástupců, podobně jako senátorovi TOP 09 Tomáši Czerninovi, který řekl, že o tom neuvažoval a musí si případnou kandidaturu ještě promyslet. Jasněji by prý mělo být příští týden, v úterý se má sejít předsednictvo TOP 09.

"Nikdy jsem se netajila tím, že chci brzy založit rodinu. S prací poslankyně mateřství skloubit jde, předseda teď ale straně musí obětovat vše," zdůvodnila Pekarová Adamová své rozhodnutí. Nový šéf TOP 09 bude muset podle ní straně obětovat "ne sto, ale tisíc procent svého času i úsilí". Aktuálně.cz třiatřicetiletá poslankyně řekla, že se na listopadovém sněmu strany bude ucházet o funkci první místopředsedkyně.

Czernina mrzí, že se Pekarová Adamová rozhodla nekandidovat na šéfku strany, neboť za čtyři roky ve Sněmovně udělala velký pokrok. Důvody jejího rozhodnutí však naprosto chápe. "Ale mrzí mne to, myslím, že by to byl dobrý restart", uvedl Czernin.

"Já jsem o tom neuvažoval. Musím si to rozmyslet, jestli to vůbec jde skloubit se Senátem, s hospodářstvím, s rodinou," řekl Czernin ke své případné kandidatuře na předsedu TOP 09. Věc chce probrat také s dalšími členy TOP 09. Pětapadesátiletý lesník a zemědělec Czernin je také místostarostou obce Dymokury na Nymbursku, kde byl jeho rodině vrácen zámek.

Svůj odchod Kalousek oznámil poté, co se TOP 09 ve víkendových volbách jen těsně dostala do Sněmovny. Kalousek tak chce umožnit společný postup demokratických subjektů od středu doprava, jak o něm mluvil už loni na podzim. Nechce být skutečným ani zástupným důvodem pro to, aby taková spolupráce nevznikla, řekl.

Jako o možných Kalouskových nástupcích v čele TOP 09 se mluví vedle Pekarové Adamové a Czernina také o europoslancích za TOP 09 Jiřím Pospíšilovi či Luďku Niedermayerovi. Pospíšil je čerstvým členem strany v Praze 6, podle Kalouska ho ale omezují podobné limity jako jeho samého, tedy předsudky, které vůči nim panují.

TOP 09 ve víkendových volbách získala 5,31 procenta hlasů, ve Sněmovně tak má sedm mandátů. Ve volbách před čtyřmi lety strana kandidující tehdy s podporou Starostů obdržela téměř 12 procent a poslanců měla 26. 

                                  Jiří Pospíšil vstoupil do TOP 09

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se stal řádným členem TOP 09. Pospíšil byl přijat za člena v Praze 6 a už zaplatil členský příspěvek. Pospíšil kandidoval za TOP 09 do europarlamentu jako nestraník, předtím byl místopředsedou ODS.