Novým premiérem by mohl být Chovanec nebo Zaorálek

výhra Milana Chovance na sjezdu čssd

výhra Milana Chovance na sjezdu čssd Zdroj: anna vacková

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
7
Fotogalerie

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo ministr vnitra Milan Chovanec jsou podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (všichni ČSSD) nejpravděpodobnějšími kandidáty na místo premiéra, pokud by prezident Miloš Zeman po přijetí demise dal sociální demokracii šanci složit novou vládu.

"Včera na grémiu nám předseda vlády Bohuslav Sobotka řekl, že on je připraven dát funkci k dispozici, že on netrvá na tom, aby byl ve funkci premiéra," uvedl Zaorálek. "Zároveň předpokládá (Sobotka), že pokud sociální demokracie dostane od prezidenta šanci, tak říká, že jsme schopni určitě dodat kandidáta, a že za sebe opakuje, že vidí jenom dvě možné alternativy za sociální demokracii," pokračoval Zaorálek.

Na otázku, zda těmi variantami jsou Zaorálek a Chovanec, šéf české diplomacie odpověděl: "To je to, co premiér říká, že mu připadá jako nejpravděpodobnější varianta. To je jeho názor. On sám také říká, že by bylo třeba, aby rozhodlo předsednictvo strany," doplnil ministr.

O šéfovi české diplomacie jako možném nástupci Sobotky hovořil už dříve předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Právě kvůli Babišovi se Sobotka rozhodl podat demisi celé vlády. Ministr podle něj neumí vysvětlit podezření, která se týkají jeho podnikání. Babiš a ministři za ANO Sobotkův krok odmítají a tvrdí, že ze svých pozic neodstoupí.

Ministr zahraničí připustil, že o aktuální vládní krizi by mohl s prezidentem Zemanem mluvit také na návštěvě Číny, kam společně odlétají příští týden. Iniciativa je podle něj na prezidentovi. On sám pověření strany k jednání nedostal. Je však připraven prezidentovi sdělit, na čem se grémium zatím shodlo, pokud o to hlava státu bude mít zájem. Kromě Zaorálka do Číny poletí také několik dalších ministrů včetně šéfa vnitra Chovance.

Zaorálek uvedl, že by ho překvapilo, kdyby se demise týkala pouze premiéra, jak to naznačují některé právní posudky. Sám se k věci nechtěl vyjádřit s odůvodněním, že není právník.

Video: Andrej Babiš komentuje vládní krizi