Sněmovna se mimořádně sejde ve středu. Kvůli Babišovi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Premiér Sobotka po schůzce s Milošem Zemanem na Hradě, během které se k němu prezident otočil zády a odešel (4.5.2017)
Premiér Sobotka po schůzce s Milošem Zemanem na Hradě, během které se k němu prezident otočil zády a odešel (4.5.2017)
Poslanci po dlouhém maratonu hlasování schválili stavební zákon (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z popudu ODS a TOP 09 k údajnému zneužívání médií a dalších institucí šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem se uskuteční příští středu 10. května od 13:00. Novinářům to dnes řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). O svolání mimořádné schůze požádalo 41 poslanců ODS a TOP 09.

"Ta schůze by se měla týkat, obecně řečeno, nahrávek, které se objevily ve veřejném prostoru," řekl Hamáček. Podle žádosti o svolání schůze se má projednávaný bod jmenovat ´Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti´.

Podle místopředsedkyně klubu ODS Jany Černochové byly podnětem ke svolání schůze nahrávky, na kterých Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných na politické rivaly. Babiš kvůli záznamům podal trestní oznámení. Šéf hnutí ANO na nahrávkách diskutuje o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Babiš nahrávky považuje za zmanipulované, podle něj šlo o provokaci ze strany dotyčného novináře.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že jednou z institucí, kterou prý Babiš ovlivňoval, je Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře. "Instituce požívá skoro stejné ochrany jako nezávislé soudy. Na první nahrávce pan ministr financí jednoznačně přiznal, že se snažil to personálně ovlivnit. To je absolutně nepřijatelný skandál," řekl novinářům.

Podívejte se, co říká Bohuslav Sobotka o odvolání Andreje Babiše a konfliktu s Hradem: 

Na začátku schůze budou poslanci hlasovat o tom, zda její program schválí. Klub ČSSD bude o svém postoji vůči konání schůze podle Hamáčka ještě debatovat. "Nicméně já jsem přesvědčen, že ta podezření a ty informace, které se dostaly do veřejného prostoru, jsou natolik závažné, že Poslanecká sněmovna, která je kontrolním orgánem a kterému se odpovídá vláda, včetně pana ministra financí, který je v této věci podezřelý, tak si zaslouží vysvětlení," řekl Hamáček.

Příští středu dopoledne bude zasedat vláda. Premiér Bohuslav Sobotka by měl poté podle svého programu odcestovat na návštěvu Lucemburska.