Štěchův nápad pobouřil opozici a Chovance. Zakažte jim rovnou podnikat, tvrdí Ženíšek

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: ČTK

Milan Chovanec
Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek
3
Fotogalerie

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec nepovažuje za realistický nápad předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který ve čtvrtek na sjezdu odborového svazu Kovo mluvil o zvýšení odvodů pro živnostníky jako způsobu, jak získat firmám zaměstnance. Chovanec dnes na twitteru uvedl, že jsou jiná důležitá témata. Štěchův nápad kritizovali zástupci politických stran i prezidentský kandidát Michal Horáček.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) kvůli Štěchovu čtvrtečnímu výroku požaduje jeho odvolání, místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) je spíš pro budoucí Štěchovo nezvolení do čela horní komory. Odboráři Kovo označili kritiku Štěcha za "hysterickou kampaň", jejímž cílem je podle nich vyvolání konfliktu mezi odbory a živnostníky a snížení volebního výsledku ČSSD.

"Nápady kolegy Štěcha k OSVČ (osobám samostatně výdělečně činným) nepovažuji za realistické. Jsou jiná důležitá témata: mimo jiné výše mezd, ochrana spotřebitelů a podpora mladých rodin," napsal na twitteru Chovanec. Podle předsedy vládní KDU-ČSL Pavla Bělobrádka předseda Senátu "poněkud přestřelil". Nevybíravě se vyjádřil šéf ANO Andrej Babiš. "Co byste čekali od celoživotního odboráře a kariérního politika. Celá jejich slavná ČSSD plánuje všechny brutálně zdanit. Je to jejich klasické chování, jsou zvyklí žít na dluh a z cizího," uvedl na facebooku.

Štěch se podle Kubery samozvaně přidal jako čtvrtý ke třem lídrům ČSSD, jimiž jsou vedle Chovance premiér a expředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a volební lídr Lubomír Zaorálek, avšak "zapomněl svoje národohospodářské představy koordinovat s ostatními členy vedení". "Sebevražda ČSSD pokračuje, tentokrát ovšem z nečekané strany," dodal.

Štěch ve čtvrtek vyzval k postupnému sjednocení odvodů pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné, které odvádějí v porovnání se zaměstnanci jen třetinu zdravotního a sociálního pojištění. Podle Štěcha by tak bylo víc peněz na penze a na zdravotnictví. Přibylo by také "několik desítek tisíc lidí, kteří by chtěli být zaměstnanci", neboť by ubylo lidí, kteří mají živnostenský list jen kvůli nižším odvodům, řekl.

Proti výroku se ohradil i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. "Vypadá to, že 'nová' ČSSD přichází se stále stejnými nápady. Zatímco nedávné plány Bohuslava Sobotky zvyšovaly daně kvalifikovaným zaměstnancům s nadprůměrným platem, nyní chtějí zvyšovat daně živnostníkům," uvedl.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil Štěchovo vyjádření za "nehorázné a pobuřující". Podle něj dokládá vládní politiku "co nejvíce omezit, nejlépe znemožnit, soukromé, malé a střední podnikání a změnit systém na několik se státem propojených velkých firem. Všichni ostatní musí být zaměstnaní a závislí". Štech podle Kalouska navázal na prohlášení bývalého ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), který se v roce 2013 musel omlouvat za slova o tom, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění a parazitují na zaměstnancích.

"Já bych jim rovnou zakázal podnikat, to by bylo jednodušší," ironicky uvedl na twitteru místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Horáček na facebooku napsal, že Štěch přišel s antisystémovým návrhem, místo aby se snažil o konstruktivní řešení. "Chci ČR s maximálně diverzifikovanou ekonomikou postavenou na vlastních úspěšných podnikatelích," napsal.

Za nepřijatelné označil vyjádření i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Sociální demokracie se rozhodla politicky definitivně zničit," uvedl na twitteru. Příkrý byl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. "Už se zbláznil i druhý nejvýznamnější ústavní činitel pan předseda Senátu Štěch," napsal na twitteru.

Štěchův výrok odmítl i končící poslanec ČSSD Jeroným Tejc. "Chce Milan Štěch dorazit živnostníky, nebo ČSSD? V posledních týdnech mi připadá, že někteří kolegové soutěží o to, kdo sociální demokracii oslabí víc. Dva dny před programovou konferencí," připomněl sobotní akci, kde ČSSD představí svou kampaň a hlavní programové myšlenky.