Začaly volby, Zeman jejich význam zlehčil. Slova o zlomovém hlasování jsou reklamní kampaní, řekl

Fronta ve volební místnosti, kde volil i prezident Miloš Zeman.

Fronta ve volební místnosti, kde volil i prezident Miloš Zeman. Zdroj: Blesk / Jakub Veinlich

Andrej Babiš
První volební den přišlo v Brně volit přes 40 procent lidí
Hygienické ubrousky a dezinfekce - výbava jedné z komisí na Ústecku. Šíří se tu totiž žloutenka.
Miroslav Sládek skončil v rukou policie
5
Fotogalerie

Začaly volby. Občané hlasují o tom, kdo nově zasedne do Poslanecké sněmovny. Dění během volebního víkendu sledujeme online. V pátek mohli voliči hlasovat do 22. hodiny, lídři stran a hnutí již odvolili. Političtí aktéři se ovšem na významu probíhajících voleb neshodnou.

Online přenos

Online přenos

22. října 2017 · 09:37

Online přenos pokračuje v neděli

Další vývoj událostí sledujte zde >>>

21. října 2017 · 23:18

Sobotní online přenos končí

Děkujeme za pozornost, o povolebním dění budeme informovat prostřednictvím online přenosu také v neděli.

21. října 2017 · 22:54

Výsledek voleb značně ovlivnili nerozhodní voliči

rozdílem mezi výsledkem voleb a předvolebními průzkumy je hlavně velké množství voličů, kteří se rozhodují na poslední chvíli. Právě ti se nakonec přiklonili k hnutí ANO, SPD či Pirátům, vyplývá z vyjádření sociologů a politologů pro ČTK.

Podle sociologa Jana Herzmanna se řada lidí před volbami rozhoduje v posledním možném okamžiku. "Je tady velké množství, možná až milion voličů, kteří do poslední chvíle váhali," řekl ČTK Herzmann. Nerozhodnutí voliči se podle něj nakonec odklonili od tradičních stran a přiklonili k novým politickým subjektům. "Ty na tom nakonec vydělaly," dodal Herzmann.

Také podle sociologa Stanislava Hampla ze společnosti ppm factum výsledek voleb ovlivnili váhající voliči. "Na tom získali zřejmě Piráti, případně ještě asi SPD a do jisté míry asi ANO," řekl. U Pirátů a SPD podle Hampla hrálo roli, že působily jako nové, neopotřebované strany, v případě ANO možná zapůsobila volební kampaň.

Konečný výsledek nevidí Hampl jako úplné překvapení u ČSSD. "Trend tam byl sestupný, strana byla v určité defenzivě," poukázal.


21. října 2017 · 22:18

Katastrofický scénář? Ne, ústava...

21. října 2017 · 22:14

Zatímco volební lídři většiny stran, co vstoupily do Sněmovny, debatovali v České televizi (ČT), šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš dal přednost rozhovoru v televizi Barrandov. Mimo jiné řekl, že si neumí představit společnou vládu ANO s lídrem hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomiem Okamurou a odmítl i spolupráci s KSČM.

Okamuru Babiš sice kritizoval, některá témata z programu SPD jsou ale podle něj programu ANO blízká. Zmínil mimo jiné zákon o referendu, podle něj by ale bylo třeba stanovit hranici, od jakého počtu voličů budou výsledky referenda závazné. ANO je podle Babiše i pro odvolatelnost politiků, kterou prosazuje SPD.

Babiš v rozhovoru také ostře kritizoval volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, který podle něj "lhal do poslední chvíle". Sociální demokracii obvinil, že stála za aférami, s nimiž se předseda ANO v poslední době potýkal, ČSSD tak podle něj poškodila dojem vlády a sama na to doplatila.

Kriticky se Babiš postavil také k předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi nebo k volebnímu lídrovi Starostů a nezávislých (STAN) Janu Farskému. Tvrdil, že Farský je vůči němu osobně zaujatý, se STAN přitom vidí programové styčné plochy.

21. října 2017 · 22:08

Sněmovní volby letos podle konečných výsledků vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Získalo téměř trojnásobek hlasů v porovnání s druhou ODS, třetími Piráty či čtvrtou SPD Tomia Okamury. Citelnou porážku utrpěla ČSSD, kterou předstihla KSČM. Poslance budou mít rovněž KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Ve Sněmovně tak bude rekordních devět stran.

ANO dostalo 29,64 procenta hlasů, což pro něj znamená 78 mandátů. Druhé ODS přineslo 11,32 procenta hlasů 25 poslanců. Piráti za 10,79 procenta a SPD za 10,64 procenta hlasů získají po 22 poslancích. KSČM díky 7,76 procenta a ČSSD za 7,27 procenta hlasů budou mít po 15 poslancích.

KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů a deset míst ve Sněmovně. TOP 09 za 5,31 procenta hlasů obhájila sedm křesel a STAN za 5,18 procenta hlasů získal šest mandátů.

Volební účast dosáhla v minulých sněmovních volbách 59,48 procenta, letos přišlo hlasovat 60,84 procenta voličů.

21. října 2017 · 21:57

Když vyjde predikce

21. října 2017 · 21:45

Jedna výsledková zajímavost

21. října 2017 · 21:29

Volební prohra eura

Pokud se nezmění postoj hnutí ANO, jehož předseda Babiš euro označil za “krachující podnik”, nelze očekávat přijetí eura před rokem 2025, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

21. října 2017 · 21:20

Brabec: Nejsem aktivista, jsem úředník

Ministr životního prostředí Richard Brabec by se po volbách rád ke své práci vrátil. Považuje se za úspěšného ministra, nevládní organizace jej prý sice kritizují, ale ne tolik jako jeho předchůdce. "Nevládky nikdy nebudou žádného ministra hodnotit dobře, pokud to nebude jejich aktivista. Ale já jsem nikdy nechtěl být ministr aktivista. Ministr nemá být aktivistický, ministr má být úředník," říká Brabec.

"Když jsem přišel na ten post tak to (nevládní organizace, pozn. red.) považovaly za provokaci: ředitel chemičky dělá ministra životního prostředí! Ale našli jsme s řadou z nich společnou řeč a zjistili, že nejsem takový zloduch," dodává. Mluví však také o tom, že by nebylo na škodu inspirovat se v Rakousku a sloučit ministerstvo zemědělství a životního prostředí do jednoho resortu, proti čemuž se právě nevládní organizace bouří.

Richard Brabec
Richard Brabec
21. října 2017 · 21:17

Konec stíhání

Znovuzvolení poslanci z hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek zatím zůstávají trestně stíhaní v kauze Čapího hnízda. Stíhání se přeruší zpětně k dnešku až poté, co Státní volební komise vyhlásí výsledky voleb. Na dotaz ČTK to uvedl profesor ústavního práva Aleš Gerloch. Upozornil, že stíhání bude pouze přerušené, tedy nikoliv zastavené. Dosavadní úkony, které policie vůči oběma mužům učinila, tak v případě pokračování stíhání nebude nutné opakovat.

"Poslanecký mandát se nabývá zvolením, tedy dnes," upozornil Gerloch. Státní volební komise však nejprve musí oficiálně a autoritativně výsledky voleb vyhlásit, což se zřejmě stane v pondělí.

21. října 2017 · 21:06

Party u Pirátů

21. října 2017 · 21:05

Ministr obrany Martin Stropnický na dotaz, jestli bude znovu usilovat o svůj resort: „To je předčasná otázka. Neberte to jako vyhýbavou odpověď, ale je to tak. My budeme potřebovat koaličního partnera. Řada představitelů těch ostatních stran nemá ani polovinu výsledků, co máme my, tak mluví docela kategoricky. Pro nás je zas obtížně představitelné, aby premiérem nebyl náš předseda. Takže mluvit teď o konkrétních resortech je opravdu předčasné. Musíme mluvit o tom, za jakých podmínek jsme schopni s někým rozumným spolupracovat.”


Volební štáb ANO
Volební štáb ANO
21. října 2017 · 21:05

Drama ještě může přijít - při sestavování koalice

Vítězné hnutí Andreje Babiše si bude moci vybírat mezi možnými partnery, bude ale možná čelit podmínkám kvůli dosavadnímu trestnímu stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, míní politologové.



21. října 2017 · 20:52

Gazdík se vymezil vůči Babišovi

"Pokud bude chtít Andrej Babiš jednat o vládě, tak my držíme slovo a s ANO do vlády nepůjdeme," řekl v rozhovoru pro E15 předseda Starostů Petr Gazdík.

21. října 2017 · 20:44

Protest antifašistů před sídlem SPD

Antifašisté protestují před sídlem SPD
Antifašisté protestují před sídlem SPD
Antifašisté protestují před sídlem SPD
Antifašisté protestují před sídlem SPD
Antifašisté protestují před sídlem SPD
Antifašisté protestují před sídlem SPD
Antifašisté protestují před sídlem SPD
Antifašisté protestují před sídlem SPD
21. října 2017 · 20:37

Birke: Výsledek je děsivou prohrou, místopředsedou ČSSD zůstávám

Výsledek ČSSD ve sněmovních volbách je podle místopředsedy strany Jana Birkeho "děsivá prohra jako řemen a šok". Na funkci místopředsedy rezignovat nehodlá, vše by podle něj měl řešit sjezd strany, který má být na jaře příštího roku. Hlavním problémem ČSSD a příčinou jejího propadu je podle Birkeho to, že nemá silné osobnosti. Birke to řekl ČTK.

Jan Birke
Jan Birke
21. října 2017 · 20:35

"Stále mi přijde lepší, když jsou v Poslanecké sněmovně strany, které ctí základní liberálně-demokratické hodnoty, i když tak samy úplně nefungují, než strany, kterým je to úplně jedno," hodnotí v rozhovoru pro E15 výsledek voleb šéf Pirátů Ivan Bartoš.

21. října 2017 · 20:32

ANO vyhrálo sněmovní volby se ziskem 29,7 procenta hlasů

Vítězné hnutí ANO dostalo v letošních volbách do Sněmovny 29,7 procenta hlasů. Druhá ODS obdržela 11,3 procenta, Piráti 10,8 procenta hlasů. Vyplývá to z propočtů ČTK. Do konečných výsledků hlasování chyběly dnes před 20:00 informace z šesti volebních okrsků.

SPD Tomia Okamury volilo 10,6 procenta lidí, KSČM 7,8 procenta. ČSSD získala 7,3 procenta hlasů, KDU-ČSL 5,8 procenta, TOP 09 pak 5,3 procenta a STAN 5,2 procenta hlasů.

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 20:12

Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO

Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Okamžiky vítězství ve štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
Ze štábu hnutí ANO
21. října 2017 · 20:11

Pirátský problém

Předseda Ivan Bartoš měl jít na interview s Václavem Moravcem, ale nemá na to kalhoty. „Vadí to, když půjdu v džínách?“ ptal se předseda Pirátů.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 20:10

Antifa u SPD

Tomio Okamura ze štábu odjel, oslavy tak pravděpodobně probíhají v horní patře budovy, kam však nemají novináři přístup. Média tak nedostala ani prostor mluvit s ostatními politiky, kteří po povinném focení odešli. Klid však překazil pochod antifašistů, kteří přišli protestovat před sídlo SPD. Straníci se před nimi zamkli v budově hotelu, aktivisté tak po pěti minutách za skandování protifašistických hesel odešli.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 20:08

"Na tahu je hnutí ANO. Nebudeme ve vládě s obviněným premiérem," řekl v rozhovoru pro E15 šéf SPD Tomio Okamura.

Andrej Babiš a Tomio Okamura
Andrej Babiš a Tomio Okamura
21. října 2017 · 20:06

Měli jsme ubrat v negativní kampani vůči ANO, říká v rozhovoru pro E15 budoucí nejmladší český poslanec Dominik Feri

21. října 2017 · 20:04

Hlavní strůjce úspěchu ANO?


21. října 2017 · 19:49

Ví Bartoš víc?

„No tak zas budou socani s lidovcema a Babišem“, komentuje povolební situaci předseda Pirátů Bartoš.

21. října 2017 · 19:47

Poslanec ODS Marek Benda, který je členem dolní sněmovny s krátkou pauzou již od roku 1993, opět obhájil svůj mandát. A podobně jako v minulých sněmovních volbách to bylo těsné. "Asi to patří k mému naturelu, že to musí být trochu z rizika," řekl Benda.

Video placeholde
Marek Benda
21. října 2017 · 19:45

Hlavní „příčinou“ volebního neúspěchu KSČM je ekonomická situace. V dobách konjunktury sbírá KSČM méně hlasů, říká předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Lidé prý mají pocit, že nemusejí o svá sociální práva tolik bojovat.

Video placeholde
Rozhovor s Pavlem Kováčikem
Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 19:43

ČSSD se ztratila lidem, hlasy nám vzalo ANO i Piráti, říká v rozhovoru pro E15Lubomír Zaorálek




Zaorálek na tiskové konferenci k volbením výsledkům
Zaorálek na tiskové konferenci k volbením výsledkům
21. října 2017 · 19:38

"Radujme se!" Předseda ODS Petr Fiala poděkoval a pogratuloval spolustraníkům.

Video placeholde
Fiala gratuluje spolustraníkům
Video placeholde
Fiala gratuluje spolustraníkům
Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 19:34

Na absolutním vítězi voleb Andreji Babišovi není radost z vítězství nikterak znát. Po skončení tiskové konference se neusmívá a vypadá poněkud vyčerpaně.

Andrej Babiš
Andrej Babiš
21. října 2017 · 19:31

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po vítězství ve volbách oslovil všechny strany, které se dostaly do Sněmovny, a nabídl jim spolupráci. Doufá, že ho prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády. Chce, aby nový kabinet vznikl co nejrychleji.

21. října 2017 · 19:21

Babiš: "Chtěl bych, aby vláda byla tým a bojovala za potřeby občanů."

21. října 2017 · 19:19

Andrej Babiš na rozdíl od ostatních lídrů není konkrétní v tom, jak bude postupovat při vyjednávání během sestavování vládní koalice. "Koaliční vyjednávání je vždycky problém." Preferoval by většinový volební systém.





21. října 2017 · 19:13

Babiš si ke stolku povzal svého marketingového poradce Marka Prchala

21. října 2017 · 19:11

Slovo si vzal Jaroslav Faltýnek. "To hlavní řekl pan předseda. On to táhnul, my jsme mu nestačili. Skoro 50 tisíc preferenčních hlasů hovoří za vše."

Andrej Babiš
Andrej Babiš
21. října 2017 · 19:10

"Tisíckrát jsem olitoval, že jsem šel do politiky. Na druhou stranu je to obrovská šance. Doufám, že nastane nové období. Chci sestavit vládu, která je tým. Těšíme se na spolupráci," řekl Babiš.

21. října 2017 · 19:08

"Je směšné, pokud někdo tvrdí, že přišel miliardář a koupil si lidi. My jsme od roku 2013 makali," uvedl na tiskovce Babiš.

21. října 2017 · 19:06

"My jsme proevropští, bojuju za naše zájmy v Bruselu," pokračuje Babiš. Zdůraznil, že hnutí ANO je demokratické hnutí a není orientované na východ. "My nejsme ohrožením demokracie. Jen jsme navrhovali změnu jednacího řádu tak, jako je to v Německu. A Německo mi nepřipadá jako nedemokratická země," bránil se Babiš.

21. října 2017 · 19:05

Babiš o koalici: "Chceme oslovit všechny, kteří chtějí, aby v naší zemi bylo líp."

21. října 2017 · 19:03

"Nevím, proč někdo říká, že chceme dělat ústavní změny, že jsem škrtal v kandidátkách. My nejsme ohrožení demokracie," řekl Babiš.

21. října 2017 · 19:02

Andrej Babiš zahájil tiskovku. "Děkujeme, že jste nás podpořili v tak obrovském rozsahu Tady jela dva roky obrovská dezinformační kampaň."

Čekání na tiskovou konferenci Andreje Babiše
Čekání na tiskovou konferenci Andreje Babiše
Martin Čaban
Martin Čaban
21. října 2017 · 18:57

Hnutí STAN pomalu začíná slavit, atmosféra je veselá, přestože volební lídr Jan Farský původně chtěl sedm procent. Foto s předsedou Petrem Gazdíkem je mezi návštěvníky téměř povinnost.

Volební štáb hnutí STAN
Volební štáb hnutí STAN
Jiří Liebreich
Jiří Liebreich
21. října 2017 · 18:48

Personální změny u komunistů?

Vojtěch Filip k otázce, zda se dá v KSČM kvůli volebnímu výsledku čekat personální smršť: "Dělat něco bez analýzy nemá smysl. Nechceme to ale přejít. Mrzí mě výsledek nepolitické politiky, ten je velký. Česko totiž nespasí politické strany na jedno použití. Nemají jiný než protestní základ." Filip koalici s ANO vyloučil.

21. října 2017 · 18:45

Čekání na Babiše

Co nevidět má začít tisková konference hnutí ANO.

štáb ANO
štáb ANO
21. října 2017 · 18:42

Předseda ODS Petr Fiala zopakoval, že s hnutím ANO o koalici vyjednávat nebude. Neměl by Václav Klaus ml., který získal v ODS nejvíce preferenčních hlasů, jít do vedení strany? "Gratuluji Václavu Klausovi mladšímu, že získal preferenční hlasy, je to dobře," odpověděl Fiala.

Video placeholde
Fiala o Klausovi
Petr Fiala
Petr Fiala
Martin Čaban
Martin Čaban
21. října 2017 · 18:39

Na volebním štábu STAN je i bývalý minstr vnitra a zakladatel Unie svobody Jan Ruml. "Jsem podporovatel Starostů a prožil jsem s nimi kus volební kampaně. Jsem rád, že se dostali do sněmovny jako samostatná strana, je to velký úspěch," řekl E15 Ruml. 

Jan Ruml ve volebním štábu STAN
Jan Ruml ve volebním štábu STAN
21. října 2017 · 18:38

Volební paradox

21. října 2017 · 18:34

Sněmovna napadrť

Na každý pád roztříštěná sněmovna se supersilným vítězem a osmi malými stranami znamená, že bez Babiše faticky vládnout nejde, píše Martin Čaban ve své glose.

21. října 2017 · 18:33

ODS s Babišem nechce jít

"Nebudeme vyjednávat s ANO o sestavení koalice," uvedl předseda ODS Petr Fiala. "Jsme jedna ze dvou parlamentních stran, která posílila. ODS je nejsilnější tradiční demokratickou politickou stranou. Celkové výsledky předznamenávají starost o hodnoty v České republice."

 

 

 

21. října 2017 · 18:27

Jasná výhra stabilitu přinést nemusí

Analytik bruselského Centra pro studium evropských politik (CEPS) Steven Blockmans. Drtivý propad české sociální demokracie vnímá jako součást celoevropského trendu mizející podpory stran levého středu politického spektra.

21. října 2017 · 18:25

Lídr Starostů Jan Farský uvedl, že jeho strana je připravena na práci v opozici.

Jiří Liebreich
Jiří Liebreich
21. října 2017 · 18:24

Smutek u komunistů

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 18:22

Čekání na Babiše

Čekání na Andreje Babiše
Čekání na Andreje Babiše
21. října 2017 · 18:19

Lidovci mají na středu svolanou celostátní konferenci, kde budou rozebírat volební výsledek. "KDU-ČSL je ve sněmovně, takže nevidím důvod odstupovat," řekl novinářům předseda strany Pavel Bělobrádek.

21. října 2017 · 18:18

Křesla versus procenta

21. října 2017 · 18:14
21. října 2017 · 18:11

Do štábu hnutí ANO přišel Andrej Babiš. Vyjádřit k výsledku voleb se chce až na tiskové konferenci za čtvrt hodiny.

21. října 2017 · 18:09

"TOP 09 bude v opozici," řekl novinářům na tiskové konferenci Miroslav Kalousek. Personální důsledky z výsledku voleb chce spolustraníkům oznámit na úterním sjezdu.

21. října 2017 · 18:07

Rekordní počet stran

V letošních sněmovních volbách získalo poslance devět stran. Je to rekordní počet od vzniku samostatné ČR. Poslance získali ANO 2011, ODS, SPD Tomia Okamury, Piráti, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a také TOP 09.

Doposud nejvíce stran mělo zastoupení ve Sněmovně po rozdělení Československa, kdy v dolní komoře Parlamentu bylo osm stran. Po minulých sněmovních volbách bylo ve Sněmovně sedm poslaneckých klubů.

Jiří Liebreich
Jiří Liebreich
21. října 2017 · 18:54

Miroslav Kalousek označil volební výsledek TOP 09 za neúspěch. "Přišel jsem na tiskovku sám. Jako předseda strany nesu plně odpovědnost za výsledek," řekl. "Rozhodnutí o setrvání ve své funkci lídra sdělím na stranické grémiu v úterý," dodal. Vyjednávání o vládě se podle Kalouska Top 09 účastnit nebude. Nelze prý vytvořit demokratickou a prozápadní koalici.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
21. října 2017 · 18:01

Sledujte živý přenos ze štábu hnutí ANO

21. října 2017 · 18:03

Piráti jsou připravení jít do opozice

Bartošova strana překonala desetiprocentní hranici, zda ale vytvoří vládní koalici je otázka. Předseda Pirátů je připraven i na opačnou variantu.

„Kašleme na rozlišování na pravou a levou politika. Vyloučili jsme v naší strategii spolupráci s SPD a KSČM, které nepovažujeme za demokratické, a také vylučujeme hnutí ANO, kde pan Babiš a pan Faltýnek jsou trestně stíháni a převzetí strany například Stropnickým není řešení“, komentuje situaci předseda Pirátů.

21. října 2017 · 18:02

Piráti přeskočili Okamuru

 

21. října 2017 · 17:55

Přijde poučení?

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 17:54

"Rusko neválčilo tolik, jako Spojené státy," říká o zahraniční politice Okamura. Na Ukrajině je podle něj fašistický režim.

21. října 2017 · 17:53

Momentka ze štábu ANO

Věra Jourová a Robert Pelikán ve volebním štábu hnutí ANO
Věra Jourová a Robert Pelikán ve volebním štábu hnutí ANO
21. října 2017 · 17:53

Bartošovo bilancování

Volební výsledek ve výši více než deseti procent, kterého Piráti dosáhli, připisuje jejich šéf Ivan Bartoš práci strany za posledních osm let.

„Kampaň byla náročná, ale tisíce lidí dobrovolně pomáhalo. Lidé si sami objednávali naše bannery a věšeli je na domy“, což předseda Pirátů označil za důležitý faktor jejich úspěchu. Za jednu z největších zbraní této partaje označil především jejich volební program, který je dle jeho slov „postavený na liberálních demokratických principech a je vidět, že to lidé chtějí“

21. října 2017 · 17:50

Nový nejmladší poslanec Dominik Feri neskrývá nadšeni. "Hned zítra po oslavě začnu svou situaci pečlivě analyzovat a uvidíme, co bude," říká dojatě. K postu mu údajně pomohla správná a zodpovědná komunikace s mladými lidmi. "Nesliboval jsem hory doly. Nedělal jsem ze sebe mistra světa, co všemu rozumí. Určitě udělám chyby a poučím se z nich," dodává Feri.

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 17:48

Ve vítězném štábu hnutí ANO panuje uvolněná atmosféra. Politici se však skrývají před novináři na baru v jiném patře. Všichni nyní netrpělivě čekají na příjezd Andreje Babiše, který zatím nedorazil.

 

Volební štáb hnutí ANO
Volební štáb hnutí ANO
Martin Čaban
Martin Čaban
21. října 2017 · 17:45

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík věří, že jeho strana do sněmovny pronikne, protože už zbývá sečíst jen hlasy v místech, kde by měli být starostové silní. "Poškodily nás volební průzkumy, které neumějí zachytit způsob, jímž se voliči rozhodují pro naši stranu," řekl pro E15 Gazdík. Podle něj se voliči pro STAN rozhodují na poslední chvíli až v okamžiku, kdy si na volebních lístcích přečtou jména kandidátů, kteří jsou jim blízcí.

"Zmýlil jsem se v odhadu. Myslel jsem, že kdyby vydržela koalice s KDU-ČSL, mohli jsme být třetím nejsilnějším uskupením. Ukazuje se, že jsme mohli být druzí," řekl pro E15 předseda STAN Petr Gazdík.

Petr Gazdík
Petr Gazdík
21. října 2017 · 17:44

Pro ODS to byla jedna z důležitých otázek voleb: jak kroužkovali pražští voliči. Nejvíce preferenčních hlasů získal Václav Klaus ml.  "Pro mě osobně je to úspěch. Je to jasná výzva pravicových voličů, že mají zaznívat témata, která hájím," řekl Klaus. Relativizoval to, že by výsledek ODS byl jednoznačný úspěch. "Myslím, že to byla nevyužitá příležitost. Vládla nejhorší vláda za posledních dvacet let a ODS se posunula z osmi na jedenáct procent. Je to relativní úspěch, ale mohlo to být lepší.

Po volbách očekává, že ODS bude v opozici. "Vedení strany během kampaně odmítalo silně spolupráci s ANO, předpokládám, že v tom setrvají. Můj osobní názor je irelevantní," uvedl Klaus.

21. října 2017 · 17:39

"Vedení sociální demokracie je soudržné," odpovídá Chovanec na dotaz, jestli se vyvodí personální důsledky z volebního úspěchu. "Dneska nechci, abychom vyvozovali osobní důsledky pro kohokoliv z vedení," uvedl Chovanec.

21. října 2017 · 17:38

Nadšení v TOP 09

Pražské hlasy posunuly TOP 09 do Sněmovny. Ve štábu propuklo nadšení. Dominik Feri navíc bude nejmladším poslancem.

Dominik Feri
Dominik Feri
21. října 2017 · 17:37

"Neumíme si představit, že bychom spolupracovali s obviněnými politiky," řekl Chovanec k budoucímu formování koalic.

21. října 2017 · 17:35

"Málo jsme vysvětlovali veřejnosti, co sociální demokracie dělá," pokračuje Chovanec. "Východiskem bude svolání mimořádného sjezdu v dubnu."

21. října 2017 · 17:34

Tisková konference ČSSD

"Sociální demokracie utrpěla volební políček," řekl novinářům předseda stran Milan Chovanec.

21. října 2017 · 17:32

Co bylo tématem voleb?

21. října 2017 · 17:27

Matěj Stropnický oznámil, že okamžitě odstupuje z čela Zelených. Strana si nové vedení zvolí v lednu, kdy uspořádá sjezd. Zelení ve sněmovních volbách podle dosavadních výsledků nezískali ani 1,5 procenta. "Výsledky nejsou dobré, co k tomu říct," uvedl Stropnický. Doufá alespoň v dosažení důležité hranice 1,5 procenta, aby strana mohla díky příspěvkům státu dále pracovat.

Zelení podle Stropnického zůstávají v Senátu, jehož vliv stoupne ve chvíli, kdy se vlády ujme ANO. "Senát bude důležitou pojistkou," konstatoval.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 17:22

Napětí v TOP 09

S každou setinkou blíž k pětiprocentní hranici roste nadšeni ve štábu TOP 09. Zdá se, že se straně do Poslanecké sněmovny nakonec podaří dostat. Strana se právě dostala přes pět procent

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 17:18

Okamura k incidentům s novináři: „Každý novinář se měl akreditovat předem. Nebyla udělena akreditace těm novinářům, kteří o nás lhali nebo manipulovali. A s těmi nehodláme spolupracovat ani v budoucnu.“ Policii údajně pořadatelé zavolali na novináře, kteří prý nebyli na seznamu. Pro deník E15 však tito zástupci médií potvrdili, že jim účast e-mailem asistenka místopředsedy Fialy udělila.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 17:16

„Potřebujeme čas v případě vládního angažmá,“ pokračuje šéf SPDTomio Okamura. „Stran bude ve Sněmovně celkem osm, což bude nepřehledné. Vylučujeme spolupráci s ODS nebo Piráty, což jsou strany proevropské a proimigrantské,“ odpovídá na dotazy Tomio Okamura.

21. října 2017 · 17:07

ČSSD se sedmi a půl procenty směřuje k nejhoršímu volebnímu výsledku v historii samostatné České republiky

21. října 2017 · 17:05

Před pátou se ve štábu TOP 09 objevuje Karel Schwarzenberg. S úsměvem a klidem očekává konečné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny ČR. Dává své straně ještě šanci se dolní komory probojovat.

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Martin Čaban
Martin Čaban
21. října 2017 · 17:01

Výsledky voleb lze číst i takto:

Nguyen Thuong Ly
Nguyen Thuong Ly
21. října 2017 · 17:00

Místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi by přišlo fér, aby ANO jako první v povolebních vyjednáváních oslovilo současné koaliční partnery, tedy ČSSD i KDU-ČSL. Za současné situace by ale koalice v této podobě většinu ve Sněmovně nezískala. Diskutovat chce tak se všemi politickými stranami, které se do Poslanecké sněmovny dostanou. Variantu, ve které by se premiérem stal jiný člen ANO než Andrej Babiš zcela vyloučil.

Jaroslav Faltýnek
Jaroslav Faltýnek
21. října 2017 · 16:53

SPD a ANO?

Otázka vystoupení z NATO nebo přerušení spolupráce s Evropskou unií. To jsou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) věci, na kterých by se ANO "katastrofálně" neshodlo s SPD. "My chceme být dále součástí Evropské unie, protože je to pro Českou republiku dobře. Musíme si tam vyjednat lepší podmínky, poslat tam lepší vyjednávače, ale nezpochybňujeme ten základní pilíř na kterém Česká republika tam stojí," řekl Brabec.

Richard Brabec
Richard Brabec
21. října 2017 · 16:52

Zrušení akreditace pro novináře z Info.cz Adama Kotrbatého má dohru

21. října 2017 · 16:47

Faltýnek: Budeme jednat s SPD

"Já si za sebe dokážu představit jakoukoli koalici. Určitě oslovíme a budeme jednat se všemi subjekty ve Sněmovně. Je fér jednat se všemi, ať už jsou to Piráti, SPD či kdokoli jiný," říká místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Povolební jednání prý začnou ještě dnes v noci.

Jaroslav Faltýnek
Jaroslav Faltýnek
Adéla Čabanová
Adéla Čabanová
21. října 2017 · 16:43
21. října 2017 · 16:41

Bartoš: Nemachrovali jsme

Piráti bujaře jásají a pomalu začínají slavit. Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš vyjádřil radost nad dosavadními výsledy jeho politické partaje a pronesl slova hrdosti směrem ke svým spolustraníkům. „Byli jsme pokorní a nemarchovali,“ dodává Bartoš. Naopak vyjádřil znepokojení nad dosavadním ziskem hlasů SPD a za politováníhodné označil výsledky parlamentních stran, jejichž čísla se nacházejí pod pětiprocentní hranicí. Situaci TOP O9 označil slovy „pýcha předchází pád, nebuďme proto pyšní“. Piráti jsou podle Bartoše jedna z nejlepších pirátských stran na světě, která chce dělat politiku a ne „machrovat s audinou“.

Lídr Pirátů Ivan Bartoš, volební štáb
Lídr Pirátů Ivan Bartoš, volební štáb
21. října 2017 · 16:37

Napětí ve štábu TOP 09 na Národní třídě roste. Blíží se moment pravdy: přetláčí strana vedená Miroslavem Kalouskem hnutí STAN a obhájí aspoň několik málo poslaneckých mandátů?

Volební štáb TOP 09
Volební štáb TOP 09
21. října 2017 · 16:36

"Předběžné výsledky naznačují, že budeme nejsilnější tradiční politickou stranou, ale také že budeme svádět boj o demokratické hodnoty a zahraničně politickou orientaci," řekl předseda ODS Petr Fiala. Na volebním štábu v centrále strany ho přivítal dlouhý potlesk.

Petr Fiala
Petr Fiala
21. října 2017 · 16:31

Dosavadní výsledky voleb hodnotí europoslanec Pavel Svoboda(KDU-ČSL) dost negativně. "Racionalita v politice už prakticky vůbec nefunguje a politika se stává soubojem emocí a vyvolávání strachu," řekl v rozhovoru pro E15.

21. října 2017 · 16:29

Šéf SPD Tomio Okamura stále není ve volebním štábu, dorazit by měl však v nejbližších minutách. Mezi novináři se pohybuje pouze místopředseda strany Radim Fiala, ostatní členové jsou v uzavřeném prvním patře hotelu. Jaká tam panuje atmosféra žádná média neví.

21. října 2017 · 16:27

Po sečtení dvou třetin okrsků dál výrazně vedlo ve sněmovních volbách hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše se ziskem 31 procent hlasů. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury mělo na druhém místě 11,3 procenta. Následovala ODS, kterou zatím volilo 10,4 procenta voličů.

Do dolní komory by se podle průběžných výsledků dostalo osm stran. Do hry se vrátilo hnutí Starostové a nezávislí, které opět velmi těsně překročilo pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. TOP 09 by z dolní komory vypadla, ač její zisk mírně rostl. Aktuálně činil 4,3 procenta.

Do Sněmovny by se podle výsledků po sečtení dvou třetin okrsků dostali Piráti s 9,9 procenta hlasů. KSČM dostala 8,5 procenta, ČSSD 7,7 procenta. KDU-ČSL měla stále 5,9 procenta.

Volební účast činila 59,4 procenta, obdobně jako před čtyřmi lety

21. října 2017 · 16:23

"To, že ten výsledek nebude špatný, to už je zřejmé," raduje se Martin Stropnický z volebního výsledku hnutí ANO. S boucháním šampaňského chce ale ještě počkat. Volby prý bere trochu jako plebiscit o tom, jestli lidé věří Andreji Babišovi a z výsledků mu vychází, že věří.

Michal Tomeš
Michal Tomeš
21. října 2017 · 16:23
21. října 2017 · 16:21

Příchod předních představitelů ČSSD do Lidového domu

Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
Jan Hamáček, čssd
Jan Hamáček, čssd
Lubomír Zaorálek v Lidovém domě
Lubomír Zaorálek v Lidovém domě
Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
Milan Chovanec dorazil do Lidového domu
Jan Chvojka
Jan Chvojka
21. října 2017 · 16:18

Zásadní ohrožení demokracie v této zemi. To je podle poslance ODS Bohuslava Svobody jeden z momentů těchto voleb. "Je to velká tragédie pro tuto zemi, uvidíme to za čtyři roky," říká Svoboda o výsledku ANO podle průběžného sčítání přes 30 procent. "ODS musí vytvářet maximálně silnou opozici proti něčemu, co může znamenat nástup oligarchie a extremismu, který potlačuje všechny demokratické principy, které zastáváme," uvedl Svoboda.

Bohuslav Svoboda
Bohuslav Svoboda
Bohuslav Svoboda
Bohuslav Svoboda
Bohuslav Svoboda
Bohuslav Svoboda