Zbavte nás mlčenlivosti, ať se můžeme k případu vyjádřit, žádá finanční správa firmu FAU

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Finanční správa
Ministr financí Andrej Babiš na valné hromadě České unie sportu
Andrej Babiš.
4
Fotogalerie

Finanční správa vyzvala firmu FAU, aby ji zbavila mlčenlivosti. Bez zbavení mlčenlivosti se správa nemůže vyjadřovat k podrobnostem případu, ve které čelí podezření, že se snažila svojí činností firmu účelově zlikvidovat na žádost bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Firma se po zásahu finanční správy dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Na internetu se v posledních dnech objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Babiš o firmě hovoří. Babiš v pondělí odmítl, že v době svého působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval.

Soud podle dřívějších informací postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Finanční správa v této souvislosti dnes uvedla, že Krajský soud v Ostravě nezpochybnil nárok Finanční správy na doměřenou daň či její postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

"Jádrem polemiky mezi soudem a Finanční správou je velmi specifická situace souběhu doměření daně a současného vzniku ručitelského závazku společnosti, který však není výslovně zákonem upraven," uvedla správa. Podle ní je tak nezbytné, aby se k danému případu vyjádřil Nejvyšší správní soud a správní praxi v obdobných případech jednoznačně potvrdil.

Správa dnes zároveň uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení společnosti FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, ve kterém nebyla u několika firem placena DPH a zároveň byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH. "Současně bylo prokázáno, že společnost FAU v tomto podvodném řetězci kontrolovala přepravu zboží a finanční toky za dodané zboží," uvedla správa.