Potenciální kandidáti do Evropského parlamentu se rekrutují hlavně z řad europoslanců

Europoslankyně Dita Charanzová  (ANO).

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO). Zdroj: reprofoto/twitter

Dita Charanzová (za ANO) v rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku.
Pavel Poc
3
Fotogalerie

Volby do Evropského parlamentu se v uskuteční 24. a 25. května, přičemž kompletní kandidátky se uzavřely už 19. března. Jaké strany vybraly lídry?

Lídrem kandidátky vládního hnutí ANO je dosavadní europoslankyně Dita Charanzová. Lídr kandidátní listiny v předchozích volbách Pavel Telička spolupráci s ANO ukončil a bude kandidovat v novém politickém subjektu Hlas, stejně jako jeho blízký spolupracovník Petr Ježek.

U ČSSD je na čele kandidátky europoslanec Pavel Poc. Komunisty do voleb povede jejich europoslankyně Kateřina Konečná.

Za TOP 09 už v těchto volbách nebude kandidovat její dosavadní europoslanec Jaromír Štětina. Vymezil se totiž proti vedení strany v čele s europoslancem Jiřím Pospíšilem. Ten podle Štětiny zastává příliš funkcí najednou. Popíšill bude v evropských volbách lídrem společné kandidátky strany s hnutím Starostové a nezávislí.

V čele lidovců bude europoslanec Pavel Svoboda, který vede právní výbor Evropského parlamentu. Lídrem kandidátky ODS bude europoslanec Jan Zahradil, který bude také nominantem své frakce Evropských konzervativců a reformistů na nového šéfa Evropské komise.

Lídrem Pirátů pro volby do Evropského parlamentu bude softwarový specialista Marcel Kolaja, ve stranických primárkách porazil poslance Mikuláše Peksu.

Na koho sází strany pro evropské volby? Nechybí ani kontroverzní tváře. Více zde >>>

Kandidáti do eurovoleb: první český celoevropský lídr, staré tváře i mladé pušky a samozřejmě Rath