Fischer se o Senát utká i se Semelovou. Zemi varuje před dalším osmičkovým rokem

TOP 09 podpoří v boji o Senát mj. Pavla FischeraPavel Fischer

TOP 09 podpoří v boji o Senát mj. Pavla FischeraPavel Fischer Zdroj: ČTK

Pavel Fischer
Pavel Fischer
3
Fotogalerie

Bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Pavel Fischer se bude po neúspěšné prezidentské kandidatuře ucházet o senátorské křeslo v obvodu Praha 12. Kandiduje jako nezávislý s podporou ODS a TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Program pro Senát: malé obce, bezpečnost i vazby na Západ

Fischer v prezidentských volbách skončil třetí, když obdržel přes deset procent všech hlasů. Pokud by uspěl ve volbách do Senátu, věnoval by se tématům zahraničních vztahů a bezpečnosti, stejně jako problematice rozvoje méně privilegovaných regionů. Hodlá spolupracovat se starosty, přičemž chránit chce zejména zájmy menších obcí.

V rámci zahraniční politiky vnímá důležitost napojení České republiky na západní struktury, jako jsou Evropská unie a NATO. I z toho důvodu je proti zákonu o obecném referendu, který by se mohlo týkat právě setrvání země v uvedených strukturách.

V prezidentské kampani se také profiloval jako zastánce tradiční rodiny, její roli v českém právním řádu nechce nijak upravovat.

Kritika Babiše i Zemana

Když Fischer ohlašoval svou kandidaturu do Senáru, zkritizoval kroky prezidenta Zemana i dění kolem premiéra Babiše.

„V únoru 1948 se komunisté demokratickou cestou zmocnili moci, opět zde máme osmičkový rok. Mnozí z nás si dopředu říkali, že může být mimořádný. Mně osobně chyběla představivost. Zkratka StB přeci označovala nástroj KSČ pro boj s každým, kdo chtěl žít svobodně. Bezmála třicet let od pádu Berlínské zdi se v naší zemi pojem státní bezpečnosti skloňuje snad každý den, a to v souvislosti dokonce s naším premiérem,“ řekl Fischer.

Připomeňte si únorový videorozhovor s Pavlem Fischerem:

Ve svém obvodu bude kandidovat mimo jiné proti bývalé poslankyni za KSČM Martě Semelové. Návrat komunistů k moci přitom Fischer ostře kritizuje. „Je to k nevíře, ale v únoru 2018 demokraticky zvolený prezident ohlašuje, že vystoupí na sjezdu KSČM. Poprvé od roku 1990 tak budou komunisté z iniciativy Miloše Zemana politicky legitimizováni. Jsem sám, kdo má pocit, že se dusivý smrad minulosti dere zpátky?“ uvedl ještě v době, kdy se o vládě stále ještě vyjednávalo. Dalšími protikandidáty budou Ivan David, Eva Tylová či Aleš Gerloch.

Vzdělání, praxe a rodina

Pavel Fischer vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a francouzskou školu pro úředníky École nationale d'Administration, která se do širšího povědomí dostala poté, co se její absolvent Emmanuel Macron stal francouzským prezidentem.

Část své kariéry prožil v úřadu prvního prezidenta republiky Václava Havla. Tam nejprve pracoval na tiskovém odboru, kde nakonec působil i jako tiskový mluvčí, a poté přešel na politický odbor. Následně se vydal na dráhu diplomata, jako velvyslanec působil ve Francii a Maroku.

S manželkou Klárou má tři děti. Na Facebooku má přes 45 tisíc a na Twitteru více než deset tisíc sledujících.