Volební trojkoalice v Praze má odpůrce, z ODS zaznívá kritika TOP 09 i kandidatury Feriho

Šéfové stran Petr Fiala (ODS, vpravo), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) představují logo, s nímž jako trojkoalice půjdou do podzimních sněmovních voleb.

Šéfové stran Petr Fiala (ODS, vpravo), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) představují logo, s nímž jako trojkoalice půjdou do podzimních sněmovních voleb. Zdroj: Facebook P. Fialy

Ne všichni v ODS s pražskou předvolební trojkoalici souhlasí. Například v přístupu k euru či k takzvanému boji proti klimatickým změnám,“ uvedla šéfka jednoho z největších oblastních sdružení ODS v Praze 8 Vladimíra Ludková.
Výhradami k předvolební trojkoalici se netají ani bývalá místopředsedkyně modrých Alexandra Udženija, které vadí spolupráce TOP 09 s Piráty na pražském magistrátu. Přestože ODS komunální volby v Praze v roce 2018 vyhrála, skončila v opozici.
Trnem v oku některých členů ODS je i poslanec za TOP 09 Dominik Feri, který chce letos kandidovat nikoliv v Ústeckém kraji jako před čtyřmi lety, ale v Praze. Do sněmovny se přitom v roce 2017 dostal z posledního místa díky 15 tisícům preferenčních hlasů.
4
Fotogalerie

Dohoda špiček ODS, KDU-ČSL a TOP 09 o koalici před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny nemá bezvýhradnou podporu členských základen. Averzi budí především v Praze u některých občanskodemokratických buněk. Rozruch způsobil také poslanec TOP 09 Dominik Feri, který se rozhodl kandidovat v hlavním městě. Tisíce preferenčních hlasů ho může katapultovat třeba i na první místo. Přesto trojkoalice nezakáže kandidátům využívání preferenčních hlasů, jako to udělali Piráti a STAN.

„Problém vidím v odporu pravicových voličů vůči samotné předvolební koalici. Například v přístupu k euru či k takzvanému boji proti klimatickým změnám,“ uvedla šéfka jednoho z největších oblastních sdružení ODS v Praze 8 Vladimíra Ludková. „Navíc jde o spolupráci domluvenou nahoře a vštěpovanou členské základně shora. To nemůže přinést nic dobrého,“ míní.

Výhradami se netají ani bývalá místopředsedkyně modrých Alexandra Udženija, které vadí spolupráce TOP 09 s Piráty na pražském magistrátu. Přestože ODS komunální volby v Praze v roce 2018 vyhrála, skončila v opozici.

„TOP 09 nenachází u koaličních partnerů podporu pro své pravicové návrhy, a proto ji musí ODS vždy přispěchat na pomoc,“ míní Udženija. Její snaha, aby TOP 09 pomohla občanskodemokratickým zastupitelům odvolat pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), však skončila nezdarem.

Už na podzim vyvolala nevoli některých straníků dohoda šéfů ODS, lidovců a TOP 09 o tom, že každý bude lídrem společných kandidátek v domovském kraji. Na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou tak připadla právě Praha. Jedničkou v hlavním městě však mohla být poslankyně a starostka druhé městské části za ODS Jana Černochová.

„Když jsem byla oslovena, řekla jsem, že kandidátku povedu. Nakonec budu první za ODS a nikoliv za celou trojkoalici. Důležité je, abychom všichni cílili na co nejlepší výsledek. Řevnivost musí jít stranou,“ apeluje Černochová, která by měla být na druhém místě kandidátky. Chápe však, že někteří straníci mají ke trojkoaličnímu svazku výhrady.

Dominik Feri předpokládá, že za TOP 09 bude na čtvrtém místě. „Nemyslím tedy, že bude taková nutnost lpět na kroužkování,“ uvedl. Kandidáti, kteří chtějí využít preferenčních hlasů, naopak usilují o hlasy ze zadních pozic.

Taková taktika by se přitom Ferimu téměř jistě vyplatila, stejně jako v roce 2017. Z posledního místa byl tehdy s 15 tisíci kroužky katapultován na druhou příčku. Na instagramovém účtu, kde informovuje o opatřeních vlády proti koronaviru, ho nyní sleduje 920 tisíc lidí, na Twitteru přes 160 tisíc.

Navzdory programovým rozporům s TOP 09 Vladimíra Ludková kroužkování akceptuje. „Když už bude společná kandidátka, ať voliči preferenčních hlasů využívají, je to jejich svaté demokratické právo. Snad jsme neklesli na úroveň Pirátů, kteří chtějí kroužkovací kampaň zakazovat,“ podotkla.

Jana Černochová je ráda, že Dominik Feri na společné kandidátce bude. „Je to dobrý tah,“ řekla. Kompletní soupisky všech uchazečů a jejich pořadí má trojkoalice přestavit v příštích týdnech.

Kvůli obavám, aby je nepřeskákaly některé úspěšné osobnosti hnutí Starostů a nezávislých, naopak Piráti prosadili do smlouvy se STAN omezující klauzuli. „Kandidát je povinen zdržet se jakékoliv výzvy, přímé či nepřímé, veřejné či osobní, ke kroužkovaní,“ píše se v koaliční dohodě dvojbloku.