Haleyová vzdala souboj s Trumpem, bývalý prezident má republikánskou nominaci prakticky jistou

Uchazečka o republikánskou prezidentkou nominaci Nikki Haley

Uchazečka o republikánskou prezidentkou nominaci Nikki Haley Zdroj: ČTK / AP / Tony Gutierrez

Bývalá republikánská guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vzdala boj o Bílý dům, když dnes oznámila, že nastal čas, aby pozastavila svou prezidentskou kampaň. Svému dosavadnímu soupeři, exprezidentu Donaldu Trumpovi popřála hodně štěstí.

Odpadnutí Haleyové ze souboje o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb se očekávalo poté, co ji Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč USA, naposledy nyní v takzvaném superúterý.

Haleyová byla už od konce ledna poslední významnější soupeřkou exprezidenta v republikánském nominačním procesu, její šance na vítězství se však od počátku zdály být mizivé. Trump ji v únoru porazil i v Jižní Karolíně, kterou vedla mezi lety 2011 a 2017, a jeho dominance pokračovala při úterních kláních v 15 státech USA. Haleyová zvítězila pouze v jednom z nich a dohromady má na kontě méně než 100 delegátů pro republikánský nominační sjezd, zatímco Trump už má jistých přibližně 1000.

Prezidentské volby v USA 2024

Projděte si základní informace k volbám ve Spojených státech amerických, které se budou konat letos:

Haleyová, která v Trumpově administrativě působila jako velvyslankyně USA při OSN, se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem a některými dalšími kandidáty. Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi.

Zpočátku odmítala Trumpa otevřeně kritizovat, to se ale v posledních týdnech změnilo. Označila jej za „totálně vyšinutého“ a charakterizovala jeho působení jako „katastrofu“. Nedávno také prohlásila, že neví, zda by Trump během svého případného druhého mandátu ctil americkou ústavu.

Podle WSJ hodlá Haleyová v projevu exprezidenta vyzvat, aby se snažil získat na svou stranu voliče, kteří v primárkách dali přednost jí. Část hlasujících v průzkumech uváděla, že v listopadu nejsou ochotni Trumpa podpořit.