Ve volbách je podle Pelosiové v sázce duše Spojených států

Demokratická šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Demokratická šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová Zdroj: Reuters

Demokratická šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová řekla, že dnešní americké prezidentské volby jsou o duši Spojených států. Vyjádřila přitom přesvědčení, že demokrat Joe Biden republikánského šéfa Bílého domu Donalda Trumpa porazí a demokrati si zachovají většinu ve Sněmovně reprezentantů, informovala agentura AP.

Pelosiová s novináři hovořila prostřednictvím konferenčního hovoru. Uvedla, že si je "naprostá jistá", že si demokraté "pevně udrží" většinu ve Sněmovně reprezentantů. Poznamenala také, že v současných volbách jde o "navrácení duše Ameriky a o to, zda naše země bude následovat hlasy strachu, nebo si vybereme naději".

Pelosiová a demokratická reprezentantka Cheri Bustosová uvedly, že se Demokratická strana tentokrát zaměřila i na okrsky, kde převažují Trumpovi voliči. Bustosová, jež předsedá kampani demokratů ve volbách do Sněmovny reprezentantů, poznamenala, že strana je nyní na dobré cestě získat křesla v Long Islandu, Arkansasu, Indianě či v částech Virginie, kde dlouhodobě vyhrávají republikáni.

Pelosiová také vyjádřila přesvědčení, že ve volbách zvítězí prezidentský kandidát demokratů Joe Biden. V celonárodních průzkumech Biden nad Trumpem stabilně vede, avšak v řadě států se čeká těsnější souboj, což bude mít na konečný výsledek zásadní vliv.

Kromě hlavy státu Američané dnes volí také celou Sněmovnu reprezentantů, 35 senátorů nebo guvernéry. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů mají demokrati většinu, v Senátu převládají republikáni. Otázkou tak je, zda se demokratům podaří obrátit ve svůj prospěch poměr sil v horní kongresové komoře.