USA čeká demografická proměna, většina dětí se rodí příslušníkům menšin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Oregon Department of Transportation via Flickr (CC BY 2.0)

Demografické složení Spojených států čekají velké změny, představa etnicky homogenní „bílé Ameriky“ se v dlouhodobém horizontu definitivně rozplývá. Tento trend stvrzují výsledky amerického statistického úřadu, podle nějž ve Spojených státech klesl podíl nehispánských bílých novorozenců těsně pod 50 procent.

Revidované statistiky tak nyní oficiálně potvrzují, co dosud demografové jen více či méně přesně odhadovali. Děti narozené příslušníkům některé z etnických minorit tvoří velmi těsnou většinu celkového počtu novorozenců již od roku 2013, upozorňuje americký sociologický institut Pew Research s odkazem na statistický úřad.

Tyto změny předznamenávají další vývoj Spojených států, kde podle statistiků přestanou nehispánští běloši tvořit majoritu americké populace za necelých třicet let, konkrétně v roce 2044.

K naplnění této předpovědi přispívá kromě zmíněných trendů v porodnosti také přistěhovalectví a skutečnost, že příslušníci etnických menšin jsou v průměru mladší, a tedy i s větším podílem žen v reprodukčním věku.

Sam Garrow ze statistického úřadu pro NBC News připomíná, že nejrychleji rostoucí etnickou skupinou v USA tvoří zhruba od roku 2000 Asiaté, a to právě díky vysoké míře přistěhovalectví. Před třemi lety dokonce Čína předstihla Mexiko na čele žebříčku jednotlivých zemí, z nichž do USA emigruje nejvíce lidí.

Among newborns, minorities slightly surpass non-Hispanic whites