Abdeslam se prý zajímal o středisko jaderného výzkumu v Německu

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam Zdroj: ctk

Belgický islamista Salah Abdeslam, který se loni podílel na teroristických útocích v Paříži, se zajímal také o středisko jaderného výzkumu v západoněmeckém Jülichu. Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci civilní kontrarozvědky, řadí jaderná zařízení mezi objekty, které by se mohly stát cílem teroristů. Dnešní tvrzení médií ale popřel.

Šéf BfV Hans-Georg Maassen podle RND na uzavřeném jednání s poslanci ve výboru pro kontrolu tajných služeb uvedl, že se v Abdeslamově bruselském bytě našly články o zařízení v Jülichu a jeho fotografie. Rovněž byly nalezeny rešerše o šéfovi střediska jaderného výzkumu Wolfgangu Marquardtovi.

BfV dnes ale tvrzení německých deníků popřel. Zmiňované poznatky úřad k dispozici nemá, uvedl mluvčí. Maassen tak podle něj v parlamentním výboru o této věci ani mluvit nemohl. Samo výzkumné zařízení v Jülichu uvedlo, že nemá „žádné informace o případném ohrožení“.

Abdeslama zadržela belgická policie po měsících usilovného pátrání 18. března v bruselské čtvrti Molenbeek

BfV už dlouhodobě označuje německá jaderná zařízení za možný cíl teroristů, objekty jsou proto důsledně chráněny. Podle ministerstva životního prostředí jsou všechny jaderné provozy v zemi zabezpečeny proti jakémukoli zásahu třetí strany, mezi které se počítá i teroristický atentát. Podle ekologických organizací je však riziko úniku radioaktivity při možném atentátu i tak příliš velké.

Abdeslama zadržela belgická policie po měsících usilovného pátrání 18. března v bruselské čtvrti Molenbeek. Francie požádala o jeho vydání, s čímž belgický soud vyjádřil souhlas.

Bratr Salaha Abdeslama Brahim byl jedním z pařížských teroristů. Po útocích na kavárny a restaurace spáchal na bulváru Voltaire sebevražedný atentát. Salah Abdeslam je považován za jediného přeživšího z teroristické skupiny, která útoky provedla.