Abe obhájil křeslo premiéra. Slibuje Japonsku rozsáhlé reformy

Šinzó Abe, staronový japonský premiér

Šinzó Abe, staronový japonský premiér Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Brookings Institution via Flickr

Japonská Sněmovna reprezentantů, tedy dolní komora parlamentu, podle očekávání zvolila premiérem dosavadního ministerského předsedu Šinzóa Abeho. Jeho koalice tento měsíc drtivě vyhrála předčasné volby. Ty premiér vypsal, aby získal nový mandát pro svou politiku oživení třetí největší ekonomiky světa.

Abe, v jehož nové vládě se podle agentur oproti té předchozí změnil jen ministr obrany, brzy upřesní své další kroky. Především se očekává, že oznámí plán na oživení ekonomiky. „Ekonomika je priorita, ale chci také posílit diplomatickou roli Japonska a zajistit jeho bezpečnost,“ řekl nedávno staronový premiér.

Japonské hospodářství od počátku 90. let stagnuje, což má změnit Abeho plán stimulace ekonomiky. Právě kvůli reformám Abe požádal voliče o nový mandát. Volby, které jeho Liberálnědemokratická strana (LDP) spolu s koaliční Stranou spravedlnosti a čistoty (Komeitó) vyhrála, ale provázela na japonské poměry velice nízká účast - svůj hlas odevzdalo 52 procent oprávněných voličů. Abeho koalice získala ve 475členném parlamentu 326 křesel.

Plány: obnova jaderných elektráren, změny ústavy

Vyhrané volby Abemu, který zastává premiérský úřad potřetí, vedle hospodářských reforem usnadní také zavedení některých nepopulárních opatření, jakými jsou obnova provozu jaderných elektráren či schválení změny ústavy, jež by poprvé od druhé světové války japonským vojákům umožnila bojovat v zahraničí.

Plánované změny v působnosti japonské armády, která byla za války spojencem nacistického Německa a bojovala proti Číně, odsoudil Peking. „Abe a jeho nový ministr obrany budou muset postupovat obezřetně. Mezinárodní společenství je musí sledovat a neustále jim připomínat, aby nezašli příliš daleko,“ zdůraznila dnes státní agentura Nová Čína.

Na postu ministra obrany skončil Akinori Eto a na jeho místo nastoupil 57letý bývalý člen armády Gen Nakatani, který je označován za specialistu na národní bezpečnost a boj proti terorismu. V čele národní obrany byl již v letech 2001 a 2002, kdy tuto agendu ale ještě spravovala jen vládní agentura pro obranu, nikoli plnohodnotné ministerstvo.

Slabé regionální ekonomiky dostanou miliardy dolarů
Kabinet staronového premiéra Abeho zvazuje, že finančně podpoří slabé regionální ekonomiky a nízkopříjmové domácnosti. Dvouletý plán počítá s podpůrnými opatřeními ve výši 29 miliard dolarů.
Japonská inflace by měla podle dokumentu směřovat k vytyčenému cíli ve výši dvou procent. Vláda se zároveň zavazuje v příštím fiskálním roce, který začíná v dubnu, sníží deficit státního rozpočtu o polovinu.