Afghánistán prý není osamocen, bude pokračovat operace NATO i financování

Afghánský voják hlídá před mešitou v Kábulu

Afghánský voják hlídá před mešitou v Kábulu Zdroj: ctk/AP

Nebojová operace NATO s názvem Resolute Support (Rozhodná podpora), která má za cíl pomoci afghánským bezpečnostním silám, bude v Afghánistánu pokračovat i po roce 2016, potvrdili dnes šéfové států a vlád aliančních zemí na summitu ve Varšavě. Podle generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga se spojenecké země také zavázaly do roku 2020 financovat afghánskou policii a armádu přibližně ve stejné výši jako dosud.

„Naše zpráva je jasná: Afghánistán není osamocen. Budeme se angažovat dlouhodobě,“ prohlásil Stoltenberg. Dnešního jednání ve Varšavě se účastnil afghánský prezident Ašraf Ghaní a výkonný premiér Abdulláh Abdulláh a kromě zástupců zemí, které jsou do operace Resolute Support zapojeny, také představitelé OSN či EU.

Nebojová operace nahradila v Afghánistánu od konce roku 2014 předchozí alianční misi ISAF. Podle Stoltenberga by počty vojáků, kteří na základě „pružného, regionálního modelu“ pomáhají především s výcvikem afghánských sil, měly příští rok zůstat na přibližně stejné úrovni jako letos, tedy okolo 12 tisíc mužů a žen; většinu tvoří Američané.

Spojené státy také mimo struktury operace NATO posílily svou pomoc afghánským silám v protiteroristických operacích.

Stoltenberg dnes rovněž oznámil, že spojenci mimo USA se zavázali poskytnout na podporu afghánských bezpečnostních sil miliardu dolarů. Je to podle něj jeden z velkých úspěchů varšavského jednání. „Jsme velmi blízko a jsem si jistý, že této hodnoty dosáhneme, abychom mohli až do roku 2020 udržet stejnou úroveň podpory afghánských sil jako dosud,“ dodal.

V současnosti stojí západní země udržování afghánské armády a policie okolo pěti miliard dolarů ročně, připomněl Stoltenberg.

Zeman jednal s afghánským prezidentem
Česká delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem jednala na okraj summitu NATO s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Zeman při setkání mluvil o možnosti oprav afghánských vrtulníků v Česku nebo o výcviku afghánských pilotů vrtulníků.

Za českou stranu se kromě Zemana setkání zúčastnil ministr obrany Martin Stropnický, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

O budoucnosti alianční mise v Afghánistánu jednali představitelé NATO dnes. Česko již v minulých měsících slíbilo, že do země vyšle své jednotky i po roce 2016: příští rok chce mít v Afghánistánu až 270 vojáků, o rok později o 20 méně. Dalších 20 vojáků nebo vojenských policistů bude určeno pro ochranu českého velvyslanectví. Vyslání již schválila Poslanecká sněmovna, vyslovit pro se ještě musí Senát a Zeman.

V současné době čeští vojáci střeží především spojeneckou leteckou základnu Bagrám. Další se podílejí na výcviku pilotů vrtulníků nebo působí v mezinárodní vojenské nemocnici na základně na kábulském letišti.