Afghánským prezidentem nejspíš bude exministr financí Ghaní

Afghánský prezidentský kandidát Ašraf Ghaní

Afghánský prezidentský kandidát Ašraf Ghaní Zdroj: ctk

V červnovém druhém kole afghánských prezidentských voleb byl podle předběžných výsledků novou hlavou státu zvolen někdejší ministr financí a bývalý ekonom Světové banky Ašraf Ghaní. Afghánská ústřední volební komise oznámila, že získal 56,44 procenta hlasů, zatímco jeho soupeř, exministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, si připsal 43,56 procenta hlasů. Abdulláhův mluvčí podle agentury DPA afghánské televizi Tolo TV řekl, že výsledek, který oznámila volební komise, je nepřijatelný.

Ghaní, jenž byl favoritem, v čele státu vystřídá Hamída Karzáího, který vládl zemi od svržení Talibanu s pomocí americké invaze v roce 2001 a o třetí mandát se podle ústavy již ucházet nemohl.

Na straně Ghaního, jenž pochází z význačné paštunské rodiny, stojí především Paštunové, což je největší skupina z asi dvaceti afghánských národností. Abdulláha, který je synem paštunského otce a tádžické matky, podporují hlavně Tádžikové. Ti v Afghánistánu tvoří druhou největší etnickou skupinu (přes 25 procent).

V prvním kole, které se konalo 5. dubna, ale Abdulláh zvítězil se ziskem 45 procent hlasů. Pro Ghaního hlasovalo 31,6 procenta voličů. Prezidentští kandidáti se ještě před oznámením výsledků navzájem obviňovali z volebních podvodů a hrozili, že výsledky hlasování z 14. června neuznají.

Tisíce stížností

Zveřejnění předběžných výsledků hlasování bylo kvůli obviněním několikrát odloženo. Kvůli nejrůznějším nesrovnalostem bylo na hlasování podáno přes 2500 stížností a byly přepočítány hlasy z takřka 2000 volebních místností.

Předseda volební komise Júsaf Núristání dnes připustil, že ve volebním procesu nastaly chyby. Nyní je ale na příslušné komisi, aby zbylé stížnosti vyřídila. Konečný oficiální výsledek voleb má být oznámen 22. července. Nový prezident bude uveden do úřadu 2. srpna.

Vizitka Ašrafa Ghaního
Narodil se v roce 1949 v afghánské provincii Lógar; je původem Paštun.
Vystudoval Americkou univerzitu v libanonském Bejrútu a antropologii na Kábulské univerzitě. Po vpádu sovětských vojsk do Afghánistánu v roce 1979 odjel do USA, kde získal doktorát z antropologie na Columbijské univerzitě. V letech 1983 až 1991 přednášel na Univerzitě Johnse Hopkinse.
V roce 1991 se stal zaměstnancem Světové banky a pracoval na projektech v Číně, Indii a Rusku.
Do Afghánistánu se vrátil v roce 2001 a od ledna 2002 pracoval jako poradce prezidenta Hamída Karzáího. V této funkci spolupracoval s mezinárodními organizacemi, byl hlavním spojovacím článkem mezi humanitárními organizacemi a afghánskou prozatímní vládou. Mezinárodní organizace podrobil kritice kvůli vysokým částkám, které nabízejí za práci, a tak diskriminují místní orgány.
V letech 2004 až 2008 působil jako ministr financí v Karzáího vládě. V roce 2006 se o něm uvažovalo jako o možném nástupci generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.
Kandidoval již v prezidentských volbách v roce 2009, kdy se ziskem tří procent hlasů skončil na čtvrtém místě.
Více znám je v zahraničí než ve své vlasti. Platí za mezinárodně uznávaného ekonoma s pověstí temperamentního technokrata. Je předsedou komise, která má na starost přebírání odpovědnosti za bezpečnost v zemi z rukou mezinárodní koalice.
Prestižní americký časopis Foreign Policy ho v roce 2010 zařadil do seznamu stovky nejvýznamnějších intelektuálů, kteří svým myšlením nejvíce ovlivnili běh současného světa.
Jeho manželka pochází z Libanonu a podle některých médií není muslimka. Mluvčí Ghaního prezidentské kampaně to však odmítl jako čirou spekulaci.

: