Africké země opět přicházejí na chuť dluhům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jen několik let poté, co nejbohatší státy světa odpustily africkým zemím desítky miliard dolarů závazků, rozjíždí se dluhová spirála nanovo. Od počátku roku vydala Afrika dluhopisy za 6,2 miliardy dolarů a za dveřmi trhu stojí dva noví hráči: Keňa a Tanzanie. Nepřicházejí ve vhodnou chvíli. Globální kapitál pod taktovkou amerického Fedu podle mnohých vyklízí rizikové regiony nejrychleji od konce devadesátých let.

„Rozhodli jsme se vydat eurobondy. Jednání s Mezinárodním měnovým fondem by nám měla umožnit půjčku v řádu miliardy dolarů,“ řekl tanzanijský ministr financí William Mgimwa pro list Financial Times. Tanzanie, druhá největší ekonomika afrického východu, si podle podmínek MMF může půjčit do června příštího roku maximálně 700 milionů dolarů. Dluhový strop však hodlá v tomto měsíci navýšit. Sousední Keňa chce na trh umístit dokonce 1,5 miliardy dolarů.
„Je dobré mít na své straně MMF, protože investoři nejsou rádi věřiteli poslední instance,“ prozradil listu zdroj obeznámený se situací.

„Emise mohou ztratit špatným načasováním, přestože některé z afrických zemí trpí menšími makroekonomickými nerovnováhami než řada států z evropské periferie,“ uvedl Petr Sklenář z J&T Banky. Průměrný výnos dluhopisů z indexu JP Morgan Nexgem Africa se sice od počátku roku zvýšil o třetinu, i tak ale činí 7,3 procenta. To je méně než výnos požadovaný od dluhopisů řecké vlády a blízko zemím jako Portugalsko, Kypr nebo Slovinsko.

Výnosy vládních dluhopisů (červenec 2013, v procentech)
Zambie 6,7
Nigérie 6,6
Rwanda 8
Tanzánie 6,2

Pramen: Tradeweb

Právě nízké úrokové sazby se staly motivem vlád afrických zemí, aby se pokusily vstoupit na dluhopisové trhy, a relativně levně tak financovat své rozvojové aktivity. Investor na oplátku získal zajímavý výnos „krytý“ růstovou budoucností země. Dluhopisový seriál černé Afriky odstartovala v roce 2007 Ghana. Bondy této země se v červnu obchodovaly s výnosem na prahu osmi procent, dluhopisy nigerijské vlády dokonce s výnosem 6,6 procenta.

Poptávka po papírech z Keni i Tanzanie se prý najde, a to dokonce za rozumný úrok, myslí si představitelé těchto zemí. Experti očekávají, že vlády u dluhopisů nasadí roční úrok mezi sedmi až osmi procenty. „Zájem investorů bude bez ohledu na to, co udělá Fed. Je zde řada fondových manažerů z arabského světa, kteří na podobnou investici čekají,“ optimisticky dodal guvernér keňské centrální banky Njugun N’dungu.

Šašek provokuje: Vykašleme se konečně na Afriku