Agentury versus zbytek světa: Itálie neožije, Řecko padne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Jednou optimismus, dvakrát pesimismus. To je skóre makroekonomických zpráv, které nabídlo úterý 20. září. Mezinárodní měnový fond (MMF), jeden z hasičů dluhové krize v evropské měnové unii, věří letos a hlavně napřesrok v silný růst světové ekonomiky. Vyplývá to z výhledu World Economic Outlook. Určité vystřízlivění je přesto patrné.

Pro rok 2012 předpokládá totiž MMF, na rozdíl od své červnové prognózy, globální vzestup ne o 4,5 procenta, ale o procenta čtyři.

Tahounem budou rozvíjející se ekonomiky, poraženými vyspělé průmyslové země. Eurozóna má posílit jen o 1,1 procenta, Itálii čeká miniplus 0,3 procenta. „To je hodně málo, problémy společenství to jen prohloubí,“ komentují odhad analytici.

Předlužené Itálii, třetí největší ekonomice v Evropské unii, zasadil posudek MMF už druhou ránu v rozmezí několika hodin. Agentura Standard & Poor’s (S&P), jeden z aktérů „velké ratingové trojky“, počastovala jižany poklesem úvěrové kvality na známku A s negativním výhledem. Jako důvod uvedla chabé růstové vyhlídky Apeninského poloostrova. I tak je vize americké společnosti velkorysejší než MMF – v letech 2011 až 2014 se má italská ekonomika pohnout vzhůru o 0,7 procenta.

Premiér Silvio Berlusconi kontroval podrážděným výrokem o politickým motivech S&P, burzy zareagovaly slabým startem, euro pádem pod 1,36 dolaru. Během dne však akcie i společná měna ožily.

Úvěrový ratingÚvěrový rating|ratingove agentury, reuters

Jako třetí se ozvala konkurenční agentura Fitch, která předpověděla řecký bankrot. „Není zbytí, skončí v platební neschopnosti,“ řekla. Atény, jež drží nad vodou pomoc unie a MMF, mají hotovost do konce září.

Pro obě jižní výspy společenství, Itálii a Řecko, jsou kletbou státní dluhy. Italský se přiblížil 120 procentům hrubého domácího produktu, řecký pokořil hranici dokonce 140 procent. Vyhlídky na hospodářské ozdravení, které by vrátily Itálii a Řecku víru investorů, ovšem komplikuje přebujelý státní sektor a závislost na turistickém ruchu.

Řím, stejně jako Atény, se snaží jít cestou tvrdých úspor. Vláda minulý týden prosadila tříleté škrty, které mají snížit zadlužení o 54 miliard eur. Na řadě jsou opatření na podporu ekonomického růstu. Situace, že se Berlusconi znovu rozčílí a burzovní indexy opět prohnou, se ale může za měsíc opakovat. Přesně tak dlouhou dobu si vzal další ratingový kolos Moody’s na rozmyšlenou, zda i on znehodnotí úvěrovou pozici Říma, toho času na stupni Aa2.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.