Al Gore se vyšvihl mezi boháče. Vydělal na Applu i televizi

Al Gore

Al Gore Zdroj: profimedia.cz

Když americký republikán Mitt Romney kandidoval na prezidenta proti Baracku Obamovi, demokraté v čele s Obamou jej kritizovali, že je příliš bohatý na to, aby rozuměl problémům obyčejných Američanů. Romneyho ovšem podle agentury Bloomberg v bohatství úspěšně dohání bývalý demokratický viceprezident Al Gore, který je v podnikání podobně úspěšný.

Když Al Gore v roce 1999 kandidoval z funkce viceprezidenta na prezidenta po odcházejícím Billu Clintonovi, prodal svoje krávy za 6000 dolarů za kus a výtěžek rozdělil mezi svoje tři děti. Tehdy jeho čisté jmění činilo 1,7 milionu dolarů (dnešních 33,3 milionu korun), což zahrnovalo příjmy z nájemného za pastviny rodinné farmy a zisky z podílu na zinkovém dolu.

O 14 let později Gore vydělal za pouhý měsíc odhadem 100 milionů dolarů (skoro dvě miliardy korun), když se letos v dubnu prodávala televize Current TV katarské Al-Džazíře. Ke vzniku Current TV Gore dopomohl v roce 2004 a podílel se na ní 20 procenty, takže jeho výdělek po zdanění činil asi 70 milionů dolarů. Zbytek vydělal o dva týdny později, když opční kontrakty k 59 tisícům akcií světoznámé společnosti Apple, a to za 7,48 dolaru za kus. Ještě dnes má přitom Gore v cenných papírech Applu majetek za více než 45,6 milionu dolarů.

Vizionář a znalec internetu či spíše pedant a pokrytec

Přátelé a fanoušci považují pětašedesátiletého Gorea za pokrokového demokrata, který se měl stát prezidentem místo George Bushe mladšího, jenž vyhrál s kontroverzními hlasy z Floridy. Považují ho také za vizionářského spisovatele a internetového proroka, nebo také za muže, který se víc než kdokoli jiný angažuje v boji proti klimatickým změnám. Jeho kritici ho naopak vnímají jako pokrytce, který káže vodu a pije víno, anebo jako únavného pedanta a šiřitele poplašných zpráv o ekologii. Podtrhují přitom jeho plýtvavý životní styl, který se těžce střetává s vizí spotřeby šetrné k životnímu prostředí.

Jeho práce a psaní o globálním oteplování mu každopádně vynesly podíl na Nobelově ceně za mír (získal ji v roce 2007 spolu s Mezivládním panelem pro změny klimatu), stejně jako karikaturu v parodickém kresleném seriálu South Park. V něm děsí děti monstrem nahrazujícím globální oteplování.

Podle Bloombergu se Goreovi ale nedá upřít, že je úspěšným podnikatelem, jenž s odhadovanými 200 miliony dolarů skoro dohnal v bohatství Obamova konkurenta z poslední prezidentské volby, tedy Mitta Romneyho. Jeho jmění je jen o něco větší - loni dosahovalo zhruba 250 milionů dolarů.